Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Vita az aszpirin körül
2013. október 30. 09:20

gyógyszer, aszpirin

Vita az aszpirin körül
Az egészséges embereknek nem szabadna naponta aszpirint szedniük a szívroham és a rák megelőzéséért – derül ki egy friss tanulmányból, amely a korábbi tudományos eredmények felülvizsgálatán alapul.
Vita az aszpirin körül

A közelmúltban egyre nagyobb vita alakult ki arról, hogy érdemes-e az 50 éven felülieknek naponta alacsony dózisú aszpirint szedniük. Az NHS brit biztosítószövetség legfrissebb következtetései alapján azonban a módszer előnyei „egyensúlyban vannak” a hátrányokkal, főleg az agy- és a gyomorvérzés miatt. A szakértők végül azt javasolják, hogy érdemes tartózkodni az ilyen célú aszpirinszedéstől, amíg nem áll rendelkezésre újabb bizonyíték.

 

Az aszpirinnek vérhígító hatása van, így csökkenti a vérrög kialakulásának esélyét a testben, mérsékelve a szívroham és a stroke kockázatát. Sőt, egyes szakirodalmi hivatkozások szerint bizonyos rákfajták veszélyét is visszaszorítja. Ezzel együtt a készítmény gátolja a véralvadást, amivel problémákat okozhat a szervezetben. Világos, hogy magas szívroham- és stroke-kockázattal élő pácienseknek hasznos a rendszeres szedés, az egyébként egészséges embereknél viszont más a helyzet.
A Warwick Orvosi Iskola szakértői összegezték az eddigi eredményeket az NHS kérésére, s rámutattak, hogy a mindenki számára javasolt aszpirinszedés „növeli a vérzés esélyét”. Ami a rákos megbetegedéseket illeti, nem találtak elegendő bizonyítékot a következtetés levonásához, de ezzel kapcsolatban öt éven belül pontos eredmények várhatóak. „A veszélyek pont egyensúlyban vannak az előnyökkel, így semmi sem indokolja, hogy egészséges egyének számára ajánljuk az aszpirinszedést. Szép lenne, ha az 50 éven felülieknél már napi egy szem bevételével jelentősen csökkenteni lehetne a rákkockázatot, de ezt egyelőre nem tudjuk bizonyítani, ezért óvatosabbnak kell lennünk: ne promotáljuk túlzottan az aszpirinszedést!” – magyarázta a kutatást vezető Aileen Clarke professzor a BBC-nek.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK