Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A korai klimax jelei
2015. március 30. 20:02

klimax, korai menopauza, menopauza, változókor, hormonszint

A korai klimax jelei
A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek. Dr. Bérczy Judit endokrinológust a változókorról és annak idő előtti megjelenéséről kérdeztük.
A korai klimax jelei

Azonos tünetek, évekkel korábban

A kor előrehaladtával a női ciklus először szabálytalanná válik, majd végül teljesen elmarad. Menopauzáról beszélünk, ha menstruáció az előző egy éven belül nem jelentkezett. Ezt az időszakot egyéb tünetek is kísérik: hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság a legjellemzőbb panaszok. A korai klimax tünetei ezzel megegyeznek, csak kialakulásuk időpontja tér el. Rendszerint 40 éves kor körül – van, akinél még korábban – megjelennek. Gyakoriságát tekintve a panaszok 15 és 29 év között 1000-ből 1, 30 és 39 év között 100-ból 1 hölgynél jelentkeznek.

Külső és belső kiváltó okok

A korai menopauza gyakran korai petefészek elégtelenség következménye. A petefészkekben található petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken: 35 éves kor után a petefészkek folyamatosan öregszenek és átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek. A korai petefészek kimerülés esetén ez a folyamat előretolódik, a petefészkek idejekorán elvesztik hormontermelő és érett petesejt-képző funkciójukat, a korábban teljesen szabályos menstruációs ciklus felborul, majd teljesen elmarad. A menopauza így rendszerint már 40 éves kor alatt, vagy annak környékén megkezdődik. Genetikai tényezők és autoimmun eredetű okok mellett a folyamatot külső tényezők is előidézhetik: sugárkezelés, kemoterápia, kétoldali petefészek eltávolítás, de a kiváltó ok sok esetben ismeretlen marad.

Hormonszintek ellenőrzése

A menstruáció a korai klimax megjelenését megelőzően, akár évekkel korábban is szabálytalanná válhat. Ilyenkor érdemes utána járni, mi okozza a panaszokat. Hosszabb ideje elmaradt menstruáció esetén először a terhességet zárjuk ki, majd bizonyos betegségek meglétét kutatjuk. Pajzsmirigybetegség is felboríthatja a korábban szabályos ciklust, ezt is ellenőrizzük – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa. A petefészkek állapotára pedig az FSH, LH, ösztrogén, progeszteron hormonok értékéből következtethetünk.

Gyógyszerek, mozgás, táplálkozás

A korai menopauza is a klimax jól ismert kockázatai hordozza: hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A terápia ezért egyfelől a tünetek kezelését, másrészt a szövődmények megelőzését és az életminőség javulását célozza meg. A tünetek hormonkezeléssel, vagy fogamzásgátló tablettákkal, antidepresszáns készítményekkel enyhíthetők. A szövődmények megelőzése és a közérzet javulása elsősorban mozgással érhető el. A csontritkulás megelőzését - az alkalmazott D-vitamin és kalcium tartalmú kiegészítők mellett - a rendszeres fizikai aktivitás segíti: ez lehet könnyű séta, futás, vagy bármilyen mozgás, amit szívesen végzünk. A testedzés hatására a lelki tünetek is javulnak, a stressz, depresszió is oldódik. Zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék mellett az étrendet érdemes a következőkkel kiegészíteni: hidegen sajtolt búzacsíra-, lenmag-, és máriatövismag-olaj. A csontok épségének megőrzését pattogatott amarántmag fogyasztásával segíthetjük. Ezen kívül fontos még a dohányzás elhagyása és a napi 2 liter magas kalcium és magnézium, de alacsony nátrium tartalmú ásványvíz fogyasztása.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK