Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A finn szauna egészségre gyakorolt hatásai
2018. november 13. 20:07

A finn szauna egészségre gyakorolt hatásai
A finn szaunák jótékony hatása már egy ideje ismert és az orvostudomány által bizonyított tény. A jellegzetességeinek köszönhetően képes meggyorsítani a gyógyulás folyamatát és javítani az életminőségen. A finn kultúrában mindig a tisztasághoz, a megtisztuláshoz kötötték. Mára bár veszített rituális jelentőségéből, a wellness-kultúra részévé vált a stresszoldó hatásának köszönhetően.

A finn szauna jellegzetességeiA szaunázás már a primitív és az ókori kultúrákban is nagy megbecsülésnek örvendett. Ekkormég leginkább melegedési és tisztálkodási célt szolgált, de a magas hőnek köszönhetően végülhigiéniai és egészségügyi jelleggel is bírt. Több esetben vezényeltek le szülést, illetve bizonyosbetegségeket gyógyítottak benne. Finnországban még mindig élnek olyan emberek, akikelmondhatják magukról, hogy egy szaunában születtek. Másodlagos célként húst szárítottak ésegyéb mezőgazdasági munkákat végeztek, de a rituális szertartások sem maradhattak el,hiszen a kuruzslóknak a sötét, gőzzel teli helyiség megfelelő atmoszférát biztosított. Példánakokáért finn szokás szerint szentivánéjkor az eladósorban lévő lányok kelendőségét speciálisszaunázással növelték mindenféle növényi illóolajokkal és gyógyfüvekkel.

A klasszikus finn szauna a legtöbb esetben vidéki házak, nyaralók mellett található meg,amelyet lucfenyőből készítettek, mert ez képes elnyelni a nedvességet és visszaverni a hőt.Általában ezek a házak tó- vagy folyópart mellett találhatóak meg, és ennek előnye, hogy alehűléshez használatos víz közvetlenül a szauna mellett található meg, amit egy stégenkeresztül közelíthetnek meg. Ha erre nincs mód, a hó is megteszi.

A finn szauna működése A lucfenyőből készült szaunát 100°C -ra fűtik fel, amelyről egy fatüzelésű kályha gondoskodik. Ez néha fél-egy órát is igénybe vehet, és ha ez sikerült, csak ezt követően szokták igénybevenni. A szaunában a padok lépcsőzetesen vannak kialakítva, azaz alul alacsonyabb, míg afenti sorban akár 90-100°C hőmérséklet is uralkodhat. A felmelegített forró levegő hatására abőr felmelegszik, és ennek az emelkedett testhőmérsékletnek köszönhetően megindul azizzadás. A páratartalom általában 100°C-on 9%, míg 75°C-on 22% körül mozog.

Ennek aszaunatípusnak a jellegzetessége, hogy vizet lehet locsolni a forró kövekre, és így növelhető apáratartalom. Ha még intenzívebb élményt szeretne, alkalmazzon különböző illóolajakat, ezáltalnövekszik a kabin levegőjének ion- és páratartalma.Hogyan kell helyesen használni a finn szaunát? Szaunázás előtt mindig le kell zuhanyozni, de ezt követően ne feledkezzen meg amegszárítkozásról sem, hiszen ennek elmulasztása miatt akadályozhatja az izzadást, illetve avíz eláztathatja a szaunapadot is. Fontos megjegyezni, hogy a klóros víz ne kerüljön be aszauna légterébe, hiszen az párologni kezd, ami nincs jó hatással az egészségre.

Egyszerre 5-15 percnél ne töltsön bent többet a szaunában, és a két szaunázási szakasz között mindenképphideg vagy langyos vízzel zuhanyozzon le, így elkerülhető a pórusok hirtelen összehúzódása.Ha úgy érzi, jól esik, megismételheti párszor, de tartson közötte 10 perces pihentető szüneteket. A kövek állandó locsolásával növekszik a levegő ion- és páratartalma, ami nyugtatóan hat azagyra, ami az egyik sarokköve a jó szaunázásnak. A folyamat befejezése után 20 percetpihenéssel kell tölteni, és elengedhetetlen a kiizzadt fél-egy liter folyadék pótlása. Ezen kívülügyeljen arra, hogy a testhőmérséklete visszaálljon a normális állapotába.

 

Megelőzésre és gyógyításra is alkalmas. Az északi népek már évszázadok óta jótékony hatást tulajdonítanak a szaunázásnak, amitrégen “szegény ember kórházának” is neveztek. Az ajánlott hőmérséklet a finn szaunábannagyjából 75-90°C között mozog, amire a szervezet a bőr vérereinek kitágulásával, azazbőrpírral és izzadással reagál. Ez úton próbálja saját magát a 37,5°C belső hőmérséklet szintjéntartani. Ha elég ideig tartózkodik valaki bent a szaunában, mind a bőr, mind pedig a test belsőhőmérséklete emelkedik, ami ha rövid ideig tart, jótékony hatással van a szervezetre.

Mivel aszáraz, forró levegőn a vírusok és a baktériumok elpusztulnak, az izzadással pedig a bőrőnkeresztül távoznak a salak- és méreganyagok. A szervezet több oxigénhoz jut a fellépő fokozottvérkeringésnek köszönhetően, ezáltal könnyebben regenerálódik, ellazul. Már havi egyhelyesen végrehajtott szaunázásnak jótékony hatása van, megelőzésként és gyógyításként isremekül funkcionál.A szaunázás képes javítani a krónikus fáradtságban küzdő emberek életminőségén.

Egy orvositanulmány szerint a résztvevők 35 napon keresztül minden nap szaunáztak, és idővel azállapotukban drámai változást tapasztaltak meg. Az alvászavarok csökkenni kezdtek, afáradtságérzetük is elmúlt. Fontos megjegyezni, hogy egyik résztvevő sem tapasztaltvisszaesést, azaz a tünetek hosszútávon mutattak javulást. Ugyanilyen pozitív változásokfigyelhetőek meg a kettes típusú cukorbetegek esetében is. Negyed évnyi aktív szaunázás utána javuló életkörülményeket (fájdalom csökkenése, rossz közérzet mérsékelődése) kezdtek elmagukon megfigyelni.

Pozitív hatása van a szívbetegségekreHosszú ideig nem javasolták a szaunázást azoknak, akik szívproblémákkal vagy magasvérnyomással küzdöttek, de egy 2011-es tanulmánynak köszönhetően bebizonyították, hogy ezegyáltalán nem igaz, sőt a szaunázás mivel tágítja az ereket és képes növelni a szívenkeresztül percenként továbbított vér mennyiségét, igenis jótékony hatással lehet. A pangásosszívelégtelenségben szenvedő betegek is nagyrészt csökkenteni tudták a tüneteiket, éskevesebben szorultak kórházi segítségre.Az életminőség, a fájdalom és az érrendszeri megbetegedések mellett a finn szaunázás soránbeindulnak a méregtelenítő és az immunerősítő folyamatok is.

A felmelegedés nem csak edziaz immunrendszert, de általa olyan anyagok szabadulnak fel a szervezetben, amelyeksegítenek leküzdeni a fertőzéseket. Ebből kifolyólag télen heti egy alkalommal érdemesigénybevenni a szaunahasználatot. A méregtelenítés ráadásul nem csak az izzadás soránvalósul meg, hanem mivel megnövekszik a vérellátás, gyorsul az anyagcsere is.A szaunázás ma már elterjedt tevékenység Magyarországon. Pozitív hatásainak köszönhetőenképes javítani a közérzetet és az életminőséget, segíthet a krónikus fájdalommal küzdőknek,illetve a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek is ajánlott.

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK