Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Articsóka - a májvédő gyógynövény
2015. március 26. 19:29

articsóka, májvédő, gyógynövény, gyógyhatás

Articsóka - a májvédő gyógynövény
Érdekes módon ez a kontinentális Európában már a XV. század óta élelmiszerként ismert növény csak a XX. században került a gyógynövények közé. Ekkor ismerték el az emésztőrendszerre, a májra és az epevezetékekre gyakorolt hatását, még mielőtt nemrégiben tudományosan is igazolták volna azt.
Articsóka - a májvédő gyógynövény

Az articsókának levelét hasznosítják, amely keserű aromás anyagot, cinarint tartalmaz, valamint több enzimet és A-provitamint. Igen keserű íze miatt elsősorban különféle gyógykészítmények formájában (folyékony vagy száraz kivonat, tinktúra stb.) alkalmazzák.

Az articsóka hatóanyagai

Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és fenolvegyületekben, köztük cinarinban gazdag. Tartalmaz még szekszkviterpén-laktonokat (cinaropikrin), flavonoidokat és káliumsókat.

Az articsóka levele e tekintetben a máriatövis (Silybum marianum) magvainak "testvére"; ezek szintén májvédő anyagot tartalmaznak és többféle májbetegség kezelésében alkalmazott gyógykészítmény összetételében szerepelnek.

Gyógyhatása

A cinarin hatásának köszönhetően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Ezenkívül kimutatták, hogy a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét (a vérben lévő zsírsavak szintjét). Végül magas sav-, káliumsó- és flavonoidtartalma miatt az articsóka levele vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik.

Az articsókát a máj- és a vese működésére gyakorolt jótékony hatása miatt gyakran javasolják máj- és vesebetegségek esetén. A magas koleszterinszint és az emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet.

 

Az articsóka alkalmazása

Belsőleg alkalmazzuk máj- és vesebetegségek, magas koleszterinszint, emésztési zavarok esetén.

Főzet:

30-40 g szárított levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 3 csésze, étkezés előtt 15-20 perccel.

Vizes-alkoholos kivonat:

0,1-1,5 g étkezés előtt vagy tabletta formájában (naponta 3-5), hogy a keserű ízt ne érezze.

Tinktúra:

500 g szárított levelet tegyél 1 liter alkoholba, és két hétig hagyjad ázni. 1 kávéskanálnyit-2 evőkanálnyit keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal.

Figyelmeztetés!

Az articsókának jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, mindamellett veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, ez utóbbiaknál csökkenti a tejelválasztást.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/articsoka-a-majvedo-gyogynoveny
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK