Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Veszélyes lehet 30 fokon mosni
2013. szeptember 04. 07:54

fertőzés, baktérium, mosás

Veszélyes lehet 30 fokon mosni
Mégsem minden szempontból jó a takarékos mosás.
Veszélyes lehet 30 fokon mosni

Takarékos és a környezetet is kíméli az alacsony hőfokon való gépi mosás, azonban az egészségre ártalmas lehet – állítják brit mikrobiológusok egy új kutatás alapján.

A 30 fokos mosás során a potenciálisan káros baktériumok jó része nemcsak hogy nem pusztul el, de még szaporodni is képes, ráadásul a kórokozók átterjedhetnek egyik holmiról a másikra. Legnagyobb valószínűséggel azok a darabok fertőzöttek kórokozókkal, melyek közvetlenül érintkeznek a testtel, például a fehérneműk, törölközők, textilpelenkák vagy az ágynemű. Előfordulhat például, hogy az alsóneműkön található szennyeződések átkerülnek az azokkal 30 fokon összemosott konyharuhákra, melyekkel később az edényeinket törölgetjük.
 

„A fogyasztók úgy vélik, hogy a normál mosási program végére tiszták lesznek a ruháik, valójában azonban ez nem jelent higiénikus tisztaságot” – figyelmeztetett a kutatás vezetője, dr. Lisa Ackerley egy sajtónyilatkozatában. A veszély különösen olyankor nagy, ha valaki az egy háztartásban élők közül fertőző beteg: az alacsony hőfokú mosással nemcsak hogy nem állítjuk meg a fertőzést, de még segítjük is a terjedését.  

A szakemberek azt javasolják, hogy a kórokozókkal nagy valószínűséggel fertőzött holmikat mossunk magasabb hőfokon, illetve használjunk fertőtlenítő hatású mosószert.

Forrás: nlcafe.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK