Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Veszélyes is lehet a konyha
2013. február 22. 09:41

élelmiszer, élelmiszerbiztonság, ételmérgezés, konyha, biztonságos tárolás

Veszélyes is lehet a konyha
Sok ételmérgezés helyszíne. Társadalmi célú kampányt indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) "Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!" címmel, melynek során arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszer eredetű megbetegedések 70%-a megelőzhető.
Veszélyes is lehet a konyha

A kampány során a hivatal minél szélesebb körű tájékoztatást kíván nyújtani a lakosságnak a tudatos vásárlástól a megfelelő konyhatechnológiai módszereken át a biztonságos ételkészítés elsajátításához. A kampány háziasszonya Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki háromgyermekes anyaként úgy gondolja, a projekt jó alkalmat teremt arra, hogy a fogyasztók elméletben és gyakorlatban egyaránt elsajátíthassák azt a tudást, melynek birtokában az élelmiszer eredetű megbetegedések száma radikálisan visszaszorítható.

 
A biztonságos élelmiszerek útja
 
Az élelmiszerellátás hosszú és bonyolult folyamat, amely a termőföldtől az asztalig számos helyen veszélyforrással bír. Éppen ezért minden egyes fázis kulcspont is egyben. Ahhoz, hogy az élelmiszerlánc végén biztonságos termékeket vehessünk kézbe, minden szereplőnek sokat kell tennie. 
 
Az Országgyűlés tavaly törvényben döntött arról, hogy el kell készíteni az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, mely egyértelművé tette, hogy nem elég csupán az élelmiszerláncban ügyelni az egyes láncszemek biztonságára, saját háztartásunkban is figyelemmel kell lennünk.
Az Ételt csak okosan! kampány tulajdonképpen ezt hivatott teljesíteni, mely több területen is segíti a fogyasztókat:
  • a szállításból eredő élelmiszerbiztonsági kockázat csökkentése érdekében előnyben részesíti a helyi élelmiszer-előállítókat
  • felkészíti a fogyasztókat az élelmiszerek eladásának szabályos feltételeire, mely kiterjed a kihelyezés, csomagolás, tárolás, nyomon követés és kiszolgálás alapvető szabályaira
  • segíti a fogyasztókat, hogy elsajátítsák azokat a helyes konyhatechnikai módszereket, amelyek révén csökkenthetik a nem megfelelő élelmiszerkezelésből eredő megbetegedések kockázatát
 
Sok ételmérgezés történik a háztartásokban
 
Magyarországon ma becslések szerint évente több mint 3 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű megbetegedésekben, melynek 70%-a a háztartásokban történik az élelmiszerek nem megfelelő tárolásának és/vagy feldolgozásának következtében. Probléma az is, hogy a megbetegedett emberek alig 10 %-a fordul orvoshoz, pedig kb. 15%-uk szorulna kórházi ápolásra. Egy kis odafigyeléssel, a higiéniai szabályok betartásával, valamint a megfelelő konyhatechnológiai ismeretek birtokában, ez a szám jelentős mértékben visszaszorítható.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK