Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Várólisták, novembertől büntethetik a pontatlan kórházakat
2013. október 01. 08:47

kórház, várólista, büntetés

Várólisták, novembertől büntethetik a pontatlan kórházakat
Szeptembertől új szabályok alapján követik nyomon a kórházi várólistákat, a listán szereplő és az ellátott betegek adatait havonta összevetik, hogy minél pontosabbak legyenek a várólisták – ígéri az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkársága.
Várólisták, novembertől büntethetik a pontatlan kórházakat

Ha a kórházak várólista-vezetésében olyan hiba található, amely veszélyeztetheti a magas színvonalú és biztonságos betegellátást, az adott intézmény következményekkel számolhat. A szankcionálás azonban nem öncélú, mindez azért történik, hogy a betegek hozzájuthassanak az ellátáshoz. Éppen ezért az első négy hónapban a kórházakkal csak tudatják, hogy ha hibáznak, "éles helyzetben" milyen következményekkel kellene számolniuk – olvasható az erről szóló közleményben.

Az a cél, hogy a kórházak minden esetben bevezessék a helyes várólista-kezelést, és a büntetéssel az államtitkárság nem forrásokat akar elvonni a betegellátástól – tették hozzá.

A Népszabadság hétfői számában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár belső vizsgálatára hivatkozva írt arról, hogy súlyosan torzak a kórházak műtéti várólistái. A lap szerint az egészségbiztosító megkezdi a hibás információkat szolgáltató egészségügyi intézmények bírságolását.

Mint írták, az OEP novembertől bünteti a pontatlan adatokat közlő és a hibás várólisták korrekcióját szabotáló kórházakat. Az egészségpénztár minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, amíg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek.

A Népszabadság szerint az egészségbiztosító belső vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint 20 százaléka hibás. A listára tett 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várnak műtétre. Azt is megállapították, hogy a köztudatban élő, többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél többet kellene várni.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK