Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ünnepi étkezési tippek - tiltások nélkül
2014. december 29. 20:45

étkezés, ünnepi étrend, ünnep

Ünnepi étkezési tippek - tiltások nélkül
Az ünnepek nem az önmegtartóztatás időszaka, mégis érdemes pár praktikus tanácsot megszívlelni, hogy a mértéktelenség elkerülésével a jövő évet is jó formában kezdhessük. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a helyes táplálkozási elvek betartása sokat segíthetnek abban, hogy ne essünk túlzásokba akkor sem, ha kalóriadúsabb ünnepi ételek, sütemények és alkoholos italok kerülnek az asztalra. A téli folyadékbevitelnél is fontos a változatosság, de a desszertborok, pezsgők és likőrök vagy a tömény italok nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő más folyadékot is igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői.
Ünnepi étkezési tippek - tiltások nélkül

„Egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy az ünnepek alatt ne szaladjanak fel ránk plusz kilók és az asztalra kerülő finomságokat se kelljen megvonni magunktól – mondja Antal Emese dietetikus, az EHI tudományos munkatársa. Fontos, hogy ne rúgjuk fel teljesen a helyes táplálkozási szabályokat, például a napi többszöri étkezést, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre is, ami hangsúlyosan nem az alkoholos italokból származik.”

Táplálkozási tippek az ünnepekre:

  • Ne adjuk fel a napi többszöri étkezést!

Ne szűkítsük le a napi étkezéseink számát egy nagyra a több kisebb helyett, a lehető legjobb, ha 4-5-ször étkezünk egy nap. Ha egész nap semmit nem eszünk és kiéhezetten látunk neki a nagy karácsonyi ebédnek vagy a szilveszteri vacsorának, egészen biztosan jóval több kalóriát veszünk magunkhoz, mintha előtte nem hagytunk volna ki étkezéseket. Különösen érdemes odafigyelni az ünnepek alatt is a reggelire, ez semmiképp ne maradjon el!

  • Kisebb tányér, kisebb adag!

Az étkezés ünnepi jellegét ne az adja meg, hogy mértéktelenül eszünk, és nagy adagokat fogyasztunk! A megszokottnál bőségesebb kínálatból inkább úgy kóstoljunk többet, hogy mindenből egy keveset veszünk. Segít az is, ha a most divatos, hatalmas tányérok helyett kisebbekkel terítjük meg az ünnepi asztalt.

  • Az egészséges ételeknek is van kalóriatartalma!

Ne feledjük, az egészséges ételeknek, például az olajos magvaknak, aszalt gyümölcsöknek is van kalóriatartalma, sokszor nem is kevés, azokat se fogyasszuk korlátlanul!

  • Előétel vs. főétel

Ha az előételként, köretnek kínált salátával és zöldséggel megpakoljuk a tányérunkat, feltehetően kevesebbet fogunk enni a főételből és főként a desszertből. Nem mellékesen a zöldségeknek még a víztartalma is magas, így a megfelelő folyadékmennyiség elérésében is segítenek.

  • Lassan enni és kiélvezni minden egyes falatot!

Ha lassabban eszünk, megrágjuk az ételt, nemcsak az ízeket élvezhetjük jobban, de nagy valószínűséggel kevesebb kalóriát is juttatunk a szervezetünkbe.

  • A leveseknek folyadékpótló és telítő ereje van!

A levesek víztartalmát is kihasználhatjuk a napi folyadékbevitelre, amelynek 2-2,5 liter ajánlott mértékére az ünnepek alatt is oda kell figyelni. Jobban kordában tarthatjuk az étkezési túlkapásokat, ha levest is eszünk, hisz telítő ereje is van.

  • Figyeljünk oda a napi folyadékbevitelre!

Nagy hidegben használjuk ki a teák melegítő hatását. Egy finom, meleg ital akár társaságban, akár egy könyv mellett igazán kellemes perceket szerezhet. Gyümölcs is legyen az asztalon vendégváráskor, amely magas víztartalma miatt nemcsak a folyadékbevitelhez járul hozzá, de akár édesség helyett is szóba jöhet.

  • Az alkohol nem pótolja a folyadékot!

Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy hidratálják a szervezetet. A desszertborok, pezsgők, likőrök és különösen a tömény italok ezzel szemben nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk.

  • A társaság nem jár együtt kalóriabevitellel!

A szeretteinkkel való együttlét, a baráti beszélgetések önmagukban is kellemessé és meghitté teszik az ünnepet, nem kell állandóan enni közben. Ha pedig egy séta, korizás vagy hógolyózás erejéig kimozdulunk otthonról, akkor energia-egyensúlyunk megtartásáért is teszünk, hiszen a mozgással kalóriát égetünk el.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK