Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Új remény a vakoknak
2013. december 20. 08:23

vakság, kutatás, gyógymód, szem

Új remény a vakoknak
A világon elsőként nyomtattak szemsejteket. Az új technológiával a jövőben visszaadhatják a látását azoknak, akik elveszítették szemük világát, bár ehhez még több évnyi kutatás szükséges.
Új remény a vakoknak

Tintasugaras nyomtató segítségével hoztak létre szemsejtek a Cambridge-i Egyetem kutatói. Ez volt az első lépés azon az úton, amelynek végcélja, hogy a bionyomtatás módszerével olyan mesterséges szövetet kapjanak, amellyel a teljes retina, vagyis a recehártya, a szem fényérzékeny része helyreállítható.

A Cambridge-i Egyetem kutatói patkányok retinájának kétféle sejtjét nyomtatták ki. Ehhez a bioprint technológia legújabb fejlesztését alkalmazták, amelyet egyre összetettebb sejtszerkezetek, egész szervek létrehozására használnak. Ez volt az első alkalom, hogy a központi idegrendszer érett sejtjeit nyomtatták ki ezzel a módszerrel. Az alapelv helyességét már az első eredmények igazolták. A végső cél az, hogy gyógyászati célokra fejlesszék tovább a technológiát.

 A kinyomtatott sejtek egészségesek maradtak, növekedni tudtak. Kétfajta sejttípust nyomtattak: a retina ganglionsejtjei közvetítik a szembe érkező információt az agy felé, a gliasejtek pedig védelmezik a neuronokat. A következő lépés az lesz, hogy a kutatók megvizsgálják, használható-e ugyanez a technológia arra, hogy fényérzékeny, úgynevezett fotoreceptor sejteket állítsanak elő vele. Ezek a sejtek alakítják át a fényt a látás számára kulcsfontosságú biológiai jelzésekké.

Forrás: nlcafe.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK