Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Többszörösen káros a kialvatlanság
2014. szeptember 12. 21:05

kialvatlanság, fáradtság

Többszörösen káros a kialvatlanság
Az egyesült államokbeli Pennsylvania egyetem kutatói szerint, ha valaki rendszeresen nem alussza ki magát és az átlagosan elfogadott 8 óra helyett csupán 6 órát alszik, vérében olyan anyagok jelennek meg, amelyek hajlamossá teszik szervezetét a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegségekre.
Többszörösen káros a kialvatlanság

Az Alexandros Vgontzas pszichiáter professzor vezette kutatócsoport önkénteseken vizsgálta a kialvatlanság következményeit. A tizenöt napon keresztül tartó kísérletben főiskolás diákokat tesztelt: a 25 résztvevő az első négy napon 8 órát alhatott, utána már csak hatot.

A fáradtság jelei a testen és a lélekben

Egy hét múlva a kialvatlanság tünetei voltak megfigyelhetőek a diákokon. A kutatók követték a szervezet néhány hormonjának aktivitását, illetve, hogy a diákok mennyire voltak képesek figyelni napközben az órákon. A vártnak megfelelően az emberek több kialvatlan nap után hamarabb elaludtak, alvásuk is mélyebb volt, és napközben koncentrációképességük is gyengült.

 

 

A kutatók más negatív következményekre is felhívták a figyelmet. A vizsgált személyek vérében olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek rosszindulatú daganatok kialakulását jelzik a szervezetben. Ezeket a vegyületeket a gyulladás jeleinek tartják, amik csak bizonyos traumák esetén jelennek meg a vérben.

 

A nők jobban bírják a strapát?

A tudósok szerint a nők jobban elviselték a kialvatlanság állapotát, mint a férfiak. Náluk a mélyalvás fázisa átlagosan 70 percig tartott, míg a férfiak esetében ez a periódus mindössze 40 perc volt. A kutatók szerint már 2 órás alvásmegvonás is komoly egészségügyi következményekkel járhat, és a megrövidített alvás nem számítható teljes értékű pihenésnek.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK