Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Szemrángás: ezek a leggyakoribb okok a háttérben
2012. november 16. 09:51

szem, fáradtság

Szemrángás: ezek a leggyakoribb okok a háttérben
A szemremegés mögött többnyire fáradtság áll, ám nem minden esetben ez okozza a problémát.
Szemrángás: ezek a leggyakoribb okok a háttérben

Talán te is tapasztaltad már, hogy a szemed, illetve a szemhéjad egy percről a másikra remegni kezdett. A jelenség többnyire ártalmatlan, azonban nem árt kicsit mélyebbre ásni az okok között.
Először is el kell különíteni egymástól a szemtekerezgést, illetve a szemhéj akaratlan remegését.

Szemtekerezgés - nisztagmus
A szemtekerezgés - más néven nisztagmus - a szemgolyók akaratlan, ritmusos rezgése. A betegség kialakulásának hátterében legtöbbször valamilyen veleszületett vagy szerzett idegrendszeri probléma áll. Kiválthatja még a belső fülben lévő egyensúlyozószerv rendellenes működése.
Amennyiben spontán módon alakul ki, úgy mindenképpen kóros jelenségről van szó - alapos neurológiai kivizsgálásra van szükség. Ha a szemtekerezgés veleszületett, úgy gyógyíthatatlan, végleges állapotról van szó.

Csökkenő éleslátás
Az éleslátás a szemtekerezgés következtében csökkenhet, hiszen a remegés miatt a szem nem képes elég pontosan fókuszálni - azonban a beteg idővel hozzászokik ehhez az állapothoz.

 

Szemhéjremegés
A szemtekerezgésnél jóval gyakoribb panasz a szemhéj remegése, melynek hátterében több dolog állhat. Leggyakrabban azonban egyszerű fáradtság, stressz, illetve a szem megerőltetése váltja ki - ilyenkor a szemhéj izmai ritmusosan összehúzódnak. Ha a szemhéjremegés csak alkalmanként jelentkezik, ártalmatlan jelenségről van szó.

Mit tehetsz a szemhéjremegés ellen?
Ilyenkor nincs vele különösebb teendőd, ki kell pihenned magad. Amennyiben napközben jelentkezik, úgy csukd be a szemed pár percre, és finom, simító mozdulatokkal masszírozd a szemhéjat belülről kifelé.

Segíthet még elmulasztani a remegést, ha B-vitamint szedsz. Természetes B-vitamin-forrás a banán, a szárnyashúsok, a halfélék, a sajtok és a tojás. A magnézium hiánya ugyancsak okozhat izomrángást, így az ásványi anyag pótlásával a szemhéjremegés megszüntethető. Fogyassz több teljes kiőrlésű pékárut, olajos magvat és hüvelyes zöldséget - ezek mindegyike jó magnéziumforrás.

Neurológiai ok a háttérben
Amennyiben a szemhéjremegés gyakran jelentkezik, és néhány percnél tovább tart, ne fogd a fáradtságra, ilyenkor érdemes alaposabban utánajárni az okoknak. Neurológiai vizsgálatra lesz szükség, nincs kizárva, hogy az orvos MRI-re küld, hogy kiderüljön, nem áll-e a háttérben idegrendszeri eredetű elváltozás.

Forrás: http://www.femina.hu/egeszseg/szemrangas_oka
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK