Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Romlik a memóriánk, ha rosszabbul alszunk
2013. január 28. 11:47

alvás, alvásbetegség, alvászavarok, memória, alvásfelmérés

Romlik a memóriánk, ha rosszabbul alszunk
Minél rosszabban alszunk, annál kevesebb agyi tevékenység mutatható ki a szürkeállományban és annál jobban romlik az emlékezet - mutatta ki egy friss amerikai kutatás.
Romlik a memóriánk, ha rosszabbul alszunk
A korral járó agyi változások megváltoztatják az alvást és így a memóriára is hatnak - derül ki abból a kutatásból, melyet a kaliforniai Berkeley egyetem munkatársai végeztek. A kutatók azt vizsgálták, hogyan nehezíti meg a szürkeállomány leépülése az emlékek hosszútávú tárolását. A folyamat nem feltétlenül következménye az öregedésnek - derült ki a tanulmányból, melyet a Nature Neuroscience tudományos folyóirat közölt.
 

 Korábban már léteztek tanulmányok, melyek szerint a mélyalvás és a hosszú távú memória között összefüggés van. A mélyalvást lehetővé tevő agyhullámok az agy éppen azon a részén keletkeznek, ahonnan a kor előrehaladtával agysejtek halnak el.

 
A kutatók most 18 fiatal és 18 idős ember agyát és alvását vizsgálták meg. Az átlagosan 72 éves tesztalanyoknál valóban kevesebb - a mélyalvásért felelős - agyhullámot észleltek. A kutatás következő fázisában a résztvevőknek este szópárokat kellett megtanulniuk. A tudósok 10 perccel és egy nyolcórás alvási fázis után is ellenőrizték, mennyit tudnak a szópárokból felsorolni. Azok az emberek, akiknek a mélyalvási fázisa zavart volt, sokkal rosszabb eredményt értek el.
Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK