Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Q-láz-járvány van Baranyában
2013. május 31. 11:31

láz, vírus, baktérium, fertőzés, Q-láz

Q-láz-járvány van Baranyában
Közel százan betegedtek meg az elmúlt hetekben Baranya megyében tüdőgyulladásban, kilenc esetben azonban már biztos, hogy a betegek Q-lázban szenvednek.
Q-láz-járvány van Baranyában

Vokányban, Kistótfalun, Peterden, Újpetrén, Ivánbattyánban, Nagyharsányban, Siklóson és Kiskassán is többen betegedtek meg az elmúlt hetekben Baranya megyében - írja a helyi lap, a Bama.hu.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve közölte, hogy április 25-től Vokányban és térségében eddig összesen 77 felnőttnél észleltek magas lázzal, az esetek felében köhögéssel, mellkasi szúró fájdalommal, levertséggel, gyengeségérzéssel, izomfájdalommal járó panaszokat, a röntgenvizsgálat majdnem az összes esetben igazolta, hogy tüdőgyulladásról van szó.

Eddig összesen 19 beteg szorult kórházi kezelésre, az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett vérvizsgálat alapján kilenc esetben igazolódott a Q-láz, 32 betegnél pedig valószínűsíthető.

A népegészségügyi szervezet elvégezte a járvány kivizsgálását minden betegnél, felderítette a nem vokányi betegek kapcsolatát, értesítette az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságot, tájékoztatta a megye háziorvosait és kórházait a Q-láz járványról, azonban a bejelentések még most is folyamatosan érkeznek.

Az állatról emberre terjedő Q-lázat egy baktérium okozza, levegő útján terjed az állati váladékokkal fertőzött por belélegzése útján, vagy a fertőzött háziállatokkal való érintkezéssel is. Emberről emberre a betegség nem terjed, a lappangási ideje viszont hosszú, 2-3 hét.

A Q-láz kórokozóját elsősorban a kecske, szarvasmarha és a juh hordozza, és a fertőzött tehenek húsában és tejében is terjed. Magas lázzal, köhögéssel, hasmenéssel, influenzaszerű tünetekkel jár, de a betegség antibiotikummal gyógyítható.

Forrás: hvg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK