Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Modern vámpírok:megfiatalítja az idősek agyát a fiatal vér átömlesztése?
2012. október 24. 13:26

öregedés, idősödés, öreg, terápia, fiatal

Modern vámpírok:megfiatalítja az idősek agyát a fiatal vér átömlesztése?
Úgy hangzik, mint egy Drakula-film, de az idősek agya valóban megfiatalodik a fiatal vérnek köszönhetően. Az egérkísérletek azt mutatták, hogy a sokkal fiatalabb állatok vérének köszönhetően az idős egerek agyában felfrissültek az agysejtek összeköttetései, sőt a memóriájuk is javult.
Modern vámpírok:megfiatalítja az idősek agyát a fiatal vér átömlesztése?

A vérátömlesztés annyira hatékonynak bizonyult, hogy a 18 hónapos állatok ugyanolyan jól teljesítettek a memóriateszteken, mint a négyhónaposak. Az egerek átlagos élettartama 18-24 hónap. Amennyiben a terápia emberek esetében is biztonságos és hatékony, felhasználható lehet az öregedés elleni küzdelemben.

A Stanford Egyetem kutatói az Amerikai Idegtudományi Társaság New Orleans-i éves konferenciáján arról számolt be, hogy kísérletükben két különböző életkorú egér vénáit és artériáit egyesítették, ami lehetővé tette, hogy a fiatal vér átáramoljon az idősebb állatba, és fordítva. A fiatalabb állatok agya az öregedés jeleit mutatta, az idős állatokban azonban a fiatal vér fokozta az összeköttetések számát az agysejtek között. Ezek a memória szempontjából létfontosságú összeköttetések erősebbé is váltak.

Az idősebb egerek ugyanolyan jól teljesítettek a memóriateszteken, mint a fiatalabb állatok. A kezelést most az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségben szenvedő egereken is tesztelik. A kutatók szerint ha a további vizsgálatok is eredményesek lesznek, olyan kezelések kifejlesztése válik lehetővé, amelyek még a penicillinnél is nagyobb előnnyel járnak. Más kutatások azt mutatták, hogy a fiatal vér átömlesztése az izmoknak, a májnak és az immunrendszernek is jót tesz. A kutatás azonban egyelőre kezdeti szakaszában van, még hosszú időre lesz szükség a humán kísérletek megkezdéséig. A szakértők azt remélik, sikerül meghatározniuk azokat az alkotóelemeket a vérben, amelyek megfiatalítják az agyat, és ezekből gyógyszert lehet majd készíteni.

Forrás: http://medipress.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=26972&Itemid=1
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK