Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?
2012. augusztus 28. 23:42

elhízás, fertőzés, vírus, zöldség, tápanyag

Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?
A táplálékunkban levő zsírok nem egyformák: egyesek, főként a növényekben és a halakban levők - védő hatásúak, mások megbetegítenek. Miért reagál a szervezetünk olyan destruktívan egyes zsírokra? A University of New Mexico és a Northwestern University kutatóinak van erre egy ötlete: azért, mert némely zsírok a káros baktériumok növekedését segítik elő az emésztőrendszerben.
Miért károsabbak egyes zsírok másoknál?

A szervezetünk úgy evolválódott, hogy felismerje ezeket a zsírokat (amelyek a káros baktériumok fejlődését segítik), és elejét is veszi a káros baktériumok elszaporodásának, azzal, hogy korlátozott mértékű gyulladást kelt, ami hosszú távon krónikus betegséget okoz.

    "Noha a zsírok gyulladáskeltő hatását jól dokumentálták, kevéssé ismerték fel, hogy azok a baktériumok túlélésére és szaporodására is hatással vannak az emésztőrendszerben" - írják a kutatók.

    Néhány zsír - főleg telítetlen zsírok - igen erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. A bakteriális sejt membránjához kémiailag kapcsolódnak, és gyengítik azt.

    Ha telítetlen zsíroknak tesszük ki a baktériumokat, a baktériumok elpusztulnak. A hosszú láncú telítetlen zsírok, különösen az omega-3 zsírsavak, és a velünk született immunvédelem - mint a gyomorsav vagy az antimikrobiális peptidek, pusztítóan hatnak a káros baktériumokra" - írja Joe Alcock. A telített zsíroknak ellenben általában nincsenek antimikrobiális tulajdonságaik, és energiaforrást (szenet) bocsátanak a baktériumok rendelkezésére a szaporodásukhoz.
 

Ez az eltérő hatás a baktériumokra, ez határozza meg, mely zsírok gyulladáskeltők, és melyek nem.

    "Lényeges összefüggést találtunk: azok a zsírok, amelyeknek nincsen baktériumölő tulajdonságuk - gyulladáskeltők. Ez nagyon, nagyon erős összefüggés." Ilyen értelemben, a telített zsírok jelenléte "korai figyelmeztetésnek" számít a szervezetben.

    Amikor olyan zsírok vannak a szervezetben, amelyek kedveznek az ártalmas baktériumok növekedésének, a szervezet gyulladásos immunválasszal fogadja őket. És bár a gyulladás-válasz rövid távon segít: kivédi a fertőzést, az ilyen zsírok állandó jelenléte a szervezetet a krónikus gyulladás, a betegség (például szívbetegség) spiráljába löki.

    A kutatók feltételezését alátámasztják az egyre szaporodó kutatásokból nyert adatok.

    A tanulmány a The Quarterly Review of Biology folyóiratban jelenik meg.
 

Forrás: Magyar Orvosi Kamara / The Quarterly Review of Biology
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK