Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Miért fogyassz csírákat és miért ne?
2015. január 15. 19:57

csírák, csíra, búzacsíra

Miért fogyassz csírákat és miért ne?
A különböző csírák ideális vitamin- és ásványi anyag források lehetnek a téli időszakban. Dúsíthatjuk vele a salátánkat, feldobhatjuk a szendvicsünket és gusztusos dekorációt is készíthetünk belőlük. A boltokban rengeteg különböző fajta csírához hozzájuthatunk, amelyek nemcsak kinézetükben, hanem ízvilágukban és az egészségre gyakorolt hatásukban is különbözhetnek egymástól.
Miért fogyassz csírákat és miért ne?

Ha saját otthonodban szeretnél csíráztatni, akkor csakis erre a célra alkalmas magokat vásárolj bio- vagy reform boltokban. Ennek a cikknek nem célja, hogy a csíráztatás művészetével megismertessen, csupán szeretnénk felhívni a figyelmet ezekre az elhanyagolt kis élőlényekre, amelyek koncentrált formában tartalmaznak minden vitamint, ásványi anyagot. Ezenkívül a bizonytalan vagy nem megbízható forrásból származó csírafogyasztás veszélyeire is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Melyik csíra mire jó?

A legnépszerűbb csírák hatásai a teljesség igénye nélkül (összefoglalás a tudatosvasarlo.hu oldalról):

Búzacsíra

B-17 vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, a klorofill segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, segíti az emésztést. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő.

Hajdinacsíra

Magas a fehérjetartalma. Riboflavin- és rutintartalma serkenti az agyat és erősíti az érfalakat. Csírája főételként is felhasználható. Értékes adalék kenyér tésztájához.

Zab-, rozs-, búzacsíra

Magas a B- és E-vitamin tartalma. A B-vitamin elengedhetetlen az idegrendszer helyes működéséhez, az E-vitamin pedig a bőrt és a hajat táplálja.

Lencsecsíra

Jelentős a rosttartalma. Koleszterincsökkentő. Mézga- és pektintartalma miatt az étkezések után hirtelen fellépő vércukorszint-emelkedést jelentősen csökkenti, ezért alkalmas a cukorbetegek diétájának kiegészítésére. Jelentős a magnézium-, vas-, cink- és krómtartalma.

Szójababcsíra

Tartalmazza az összes nélkülözhetetlen aminosavat. Magas az E-vitamin, réz-, cink- és lecitintartalma.

Zöldborsócsíra

Természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő. Rákblokkoló és rákmegelőző anyagokat tartalmaz. Jelentős vasforrás.

Fokhagymacsíra

A népi gyógyászatból ismert gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, immunerősítő. Koleszterincsökkentő, antioxidáns hatású, fiatalító.

Hagymacsíra

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.

Mire ügyelj, ha csírát fogyasztasz?

A tudatosvasarlo.hu óvatosságra inti a csírafogyasztókat egy kanadai kutatásra hivatkozva, mely szerint a csírák a közepesen veszélyes növényi eredetű élelmiszerek közé tartoznak. Miért? A látszólag ártalmatlan kis növények előállítása során nemcsak az izgalmas csírák, hanem egyéb baktérium és más kórokozótörzsek is megtelepedhetnek, mivel a nedves, párás, meleg környezet, ami a csíráztatáshoz kell, a számukra is ideális. Nem kell Einsteinnek lenni, hogy belássuk ez a megállapítás helyénvaló. Ráadásul a termesztés és szállítás során akár Salmonella és E. colli baktériumokkal is szennyeződhetnek, amely lázat és gyomorproblémákat okozhat a fogyasztás után.

Egy-két jó tanács a fertőzések elkerülése érdekében a tudatosvasarlo.hu-ról:

  • Nem ajánlott csírák fogyasztása gyermekeknek, időseknek, terhes nőknek és legyengült immunrendszerrel sem.
  • Csak hűtött terméket vásároljunk meg, kellemetlen szagú csírát ne fogyasszunk el.
  • Ne érintkezzünk puszta kézzel a csírával, amit dobozból veszünk ki (csipesz és gumikesztyű használata javasolt)
  • Étteremben ne együk meg a dekorációnak használt csírákat.
Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK