Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mérgező növények otthon
2013. június 27. 16:46

méregtérkép, zöld italok

Mérgező növények otthon
Kertjeinkben, a természetben és a szobanövényeink között is több olyan akad, amelyek veszélyeiről jó, ha tudunk.
Mérgező növények otthon

Egyes növények lenyelve okoznak rosszullétet, hányást, sőt akár légzési nehézséget, számos azonban már a bőrre jutva is a bőr kipirosodását, viszketését, felhólyagosodását eredményezheti. Gyermekeinknek minél korábban tanítsuk meg, hogy ismeretlen növényt ne vegyenek a szájukba, hiszen a balesetek nagy része ebből adódik!

A csapadékosabb napokat követően kertjeinkben is számos gombafaj fordulhat elő, amelyek közül több is okozhat mérgezést.

Magyarországon a halálos mérgezések 90 százalékáért a gyilkos galóca a felelős. A gomba elfogyasztása után 8-12 óra múlva hirtelen hányás, vizes nyálkás hasmenés jelentkezik, a gyorsan bekövetkező jelentős folyadékvesztés pedig kiszáradáshoz vezet. A mérgezés következő stádiumában a gyilkos galóca elsősorban a májat károsítja, és súlyos esetben halált is okozhat

Jó, ha tudod

  • A gyöngyvirágnak minden része erősen mérgező. Ha a gyerekek mégis esznek belőle, elsősorban rosszullét, hányás hívhatja fel a figyelmet a bajra. Sajnos okozott már halálesetet az is, hogy a virág vízéből ittak.
  • A legtöbb kertben megtalálható aranyeső szintén mérgező, különösen a termése.
  • A kroton nedve a tápcsatornába jutva erős hányást, hasmenést, égő, maró érzést, a bőrre cseppenve pedig kivörösödést, viszketést okoz.
  • A fikusz erős hasfájást, hasmenést, hányást okoz, amennyiben a gyermek lenyeli.
  • A ciklámen erős hányást, hasmenést, fokozott izzadást, légzési nehézséget okozhat.
  • A diffenbachiának minden része mérgező. A szájban, torokban égő, maró érzés jelentkezik, nyelési nehézség, sőt akár beszédképtelenség is jelentkezhet.
  • A filodendronnak vagy könnyező pálmának a légzőgyőkerei tartalmazzák a mérgező anyagot, amely ha rákerül, erősen irritálja a bőrt vagy a nyálkahártyát: a bőr kivörösödik, a szájüregben, torokban égő érzés jelentkezik. Mérgezés esetén a gyerek száját jól ki kell öblíteni, majd jégkockát szopogattatni vele.
  • A leandernek minden része mérgező, heves hányást, hasmenést okoz.
  • A szobai kankalin (primula) levélszőrei bőrirritációt, viszketést, hólyagképződést okozhatnak.
  • A mikulásvirág nedve maró hatású.
  • A maszlagnak nemcsak az illata kellemetlen, de minden része mérgező is. Általános nyugtalanságot, beszédzavart, sírógörcsöt, eufóriát, hallucinációt is okozhat.
  • A nadragulya minden része mérgező. Elfogyasztását követően nyugtalanság, izgalom, sírógörcs jelentkezik, a súlyos mérgezés epilepsziás rohamhoz, kómához vezethet. Az évszázadok során sok ember életét oltották ki ezzel a módszerrel.
  • A gyűszűvirág lassítja a szívműködést, súlyos esetben szívelégtelenséget, légzésleállást, továbbá veseelégtelenséget idézhet elő.
Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK