Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Már egy kevés fizikai aktivitás is jó hatással van a csontépülésre
2012. augusztus 24. 23:53

mozgás, sport, csont, csontritkulás, életvezetés

Már egy kevés fizikai aktivitás is jó hatással van a csontépülésre
A Journal of Clinical Endocrinology szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fizikai aktivitás nagyon hatékonyan csökkenti a szklerosztin - ismert csontépülés-gátló hormon - szintjét. Ráadásul, a tréningezés növeli az IGF-1 szintet, ami pozitív hatással van a csontépülésre.
Már egy kevés fizikai aktivitás is jó hatással van a csontépülésre

A csont olyan szövet, amely folyamatosan változik a hormonális változásoknak és a fizikai aktivitásnak - vagy hiányának megfelelően. A szklerosztin egy glikoprotein, amit szinte kizárólag az oszteociták (csontsejtek) termelnek - ez utóbbiak vannak jelen legnagyobb számban az emberi csontban. A szklerosztinek a csont felszínére vándorolva, gátolják a csont fejlődését.

"A fizikai aktivitás jót tesz a csontok egészségének, csökkenti a szklerosztin-szintet, amely a csontépülés ismert gátló hormonja, és növeli az IGF-1 szintjét, ami viszont jó hatással van a csont egészségére" - mondja Mohammed-Salleh M. Ardawi professzor, az Oszteoporózis Centrum (King Abdulaziz University, Szaud-Arábia) vezetője. "Úgy találtuk, hogy a fizikai tréning, amely a mechanikus terhelést fokozza, hozzájárult a csontok egészségére kifejtett jó hatáshoz, a csontépüléshez."

Összesen 1235, véletlenszerűen kiválasztott, menopauza előtti nő vett részt a kísérletben. A kutatók 58-at közülük egy 8-hetes fizikai aktivitási kurzusra osztottak be, és összehasonlították az eredményeiket 62 másik, kontroll személlyel. Mindegyik nőt megvizsgálták, csontsűrűség-mintát vettek, a csont turnover* értékeit, a szérum szklerosztint és az IGF-1-t mérték.

Azt tapasztalták, hogy azoknak a nőknek, akik több mint heti két óra fizikai aktivitásban vettek részt, lényegesen alacsonyabb volt a szérum szklerosztin szintje, és magasabb az IGF-1 szintje, mint azoknak a nőknek, akik heti két óránál kevesebb időt fordítottak fizikai aktivitásra.

"A fizikai aktivitás egyszerű, olcsó dolog, és még gyakorlati célokat is szolgál: csökkenti a csonttömeg elvesztésének kockázatát, az oszteoporózist, a töréseket. Kutatásunk úgy találta, hogy egy kevés változtatás a fizikai aktivitásban meghozza az eredményét, mind a szklerosztin-szintben, mind az IGF-1 szintben, mind a csont turnover-markerekben."

*turnover - a csont folyamatos átépülése

Forrás: fuggetlen.hu/EurekAlert
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK