Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Lebegés: víz kívülre és belülre
2013. november 14. 08:43

wellness, víz, spa, termálvíz, gyógyvíz

Lebegés: víz kívülre és belülre
Már római katonák felfedezték, hogy hazánkban milyen jótékony hatású kincs rejtőzik a felszín alatt, ugyanis Magyarország területének 80 százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz.
Lebegés: víz kívülre és belülre

A víz az élet forrása, bölcsője, legfontosabb lételemünk. Nemcsak isszuk, de lubickolunk is benne, kihasználva testi-lelki egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Termálvíz, gyógyvíz, hidroterápia, balneoterápia, fürdőkúra és ivókúra – napjaink gyakran ismételt kifejezései.

A közönséges vízben fürdéskor víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtóereje) hatnak szervezetünkre. Ezeket a hatásokat használja fel a vízgyógyászat, más néven a hidroterápia, míg a gyógyforrások és gyógyvizek alkalmazásával és hatásaival foglalkozó tudomány a balneológia, magyarul gyógyfürdőtan.

Közismert, hogy a vízben könnyebbnek érezzük a testünket, könnyebben mozgatjuk végtagjainkat. Különösen jól észlelhető ez a jelenség sérült, kopott, beteg ízületek esetén. Mozgás közben érezzük a víz simogató, masszírozó hatását. A langyos, kellemesen meleg vízben ellazulnak a feszes izmok, kitágulnak a vérerek, javul a vérkeringés. Ezek az úgynevezett fizikai hatások. A termál- és gyógyvizek emellett azonban kémai hatásokkal is rendelkeznek, amelyek a bennük oldott ásványi anyagoknak köszönhetők. Ezek az ásványi sók a bőrön keresztül felszívódva bekerülnek a vérkeringésbe.

Ivókúraként a nátrium- és hidrokarbonát-ionokat tartalmazó alkalikus vizek a gyomor- és a bélhurutra, a gyomorsavtúltengésre és a légúti hurutos betegségekre ajánlottak. A keserűvizek ugyanebben a formában a gyomor-, a bél-, a máj- és az epebetegek panaszait orvosolják.

Az iszap legjellemzőbb tulajdonsága a jó hőtároló képesség és a jó hőleadás. A meleg hatására kitágulnak az erek, gyorsul az anyagcsere, ennek következtében a krónikus gyulladások csökkennek. Szintén a meleg hatására az izmok és az inak ellazulnak, a görcsök feloldódnak.

Az ásványi anyagokban gazdag iszap méregtelenít, fokozza a vérkeringést, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, visszaadja a bőr fiatalos ragyogását. Az iszap ásványi anyagai közül lazító hatású a jód, nyugtató a nátrium, a kalcium és a bróm, míg a helyi anyagcserét a kén fokozza.

A pakolás hőmérséklete rendszerint 40-45°C, de az orvos alacsonyabb hőfokot is meghatározhat.

A súlyfürdő olyan kezelés, amelyet Moll Károly hévízi reumatológus orvos által dolgozott ki. Passzív eljárás, az állandó húzóerő révén éri el az izmok, inak, ízületi tokok megnyúlását. A nyaknál vagy a karok alatt felfüggesztett test saját súlyát használják.

Források
1300 körül van azoknak a termálforrásoknak a száma, amelyeket az ország területének négyötöde alatt lévő, 30°C-nál magasabb hőfokú víz táplál.
 

Érezzük jól magunkat

A „Spa” kifejezés a latin nyelvből jön: sanus per aquam. Azaz víz által nyert egészség.

• Az országban mintegy 150 meleg vizes gyógyfürdő, köztük 36 speciális – radioaktív, kénes-savas, sós-brómos-karbonátos, jódos vizet tartalmazó – fürdő található.

• Az ismertebbek a budapesti fürdők, Zalakaros, Hévíz, Harkány, Bükfürdő, Sárvár, , Gyula, Hajdúszoboszló.

Forrás: metropol.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK