Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
2013. április 05. 08:54

daganatok, hányás, kemoterápia

Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
A kemoterápián és sugárkezelésen áteső betegeknél sokszor hányinger, hányás alakul ki, sokan ezt tartják az egyik legkínzóbb mellékhatásnak. A hányáscsillapító gyógyszerek mellett léteznek olyan házi praktikák, amelyek segíthetnek csillapítani vagy elkerülni a gyötrő tüneteket.
Kemoterápia és a rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

A hányás következtében a szervezet folyadékot, sót, elektrolitokat veszít, csökken a vérnyomás, izomgörcsök léphetnek fel. Ha a szervezet nem jut elég táplálékhoz, rövid időn belül testi leromlás, súlyvesztés, általános legyengülés következik be.

A hányingert és a hányást számos ok kiválthatja. A háttérben meghúzódó tényezőket alapvetően három csoportra oszthatjuk: természetes okok, betegséghez társuló állapotok és kezelés következtében kialakuló hányás.

Miként lehet a hányás természetes? Nos annak kell tekintenünk azt, amikor valamilyen fizikai behatás miatt következik be, azaz nem áll hátterében semmilyen kóros folyamat. Ilyen a tengeri betegség vagy a repülőgépen jelentkező hányinger, ám a természetes kiváltók közé sorolhatjuk a terhesség korai időszakában fellépő hányingert is.

A betegséghez kapcsolódó hányások hátterében nagyon sokféle ok állhat: fertőzések, bélelzáródás, agyödéma, stb.

A harmadik nagy csoportba, azaz a kezelés következtében kialakuló hányások közé sorolhatjuk a kemoterápiát, a sugárterápiát vagy éppen a sebészi beavatkozást, pontosabban az altatást követően jelentkező panaszokat.

Minden egyes esetben nagyon fontos, hogy a – lehetőségekhez mérten – kiderüljön: adott szituációban mi áll a hányás háttérben, hiszen ezen múlik a kezelés is.

Mit tehet a beteg a hányás ellen?

Tanácsos kerülni a nagy étkezéseket, hogy ne terhelje túl a gyomrát: inkább egyen gyakran keveset a három fő étkezés helyett. Folyadékot egy órával az étkezés előtt vagy azt követően fogyasszunk, az étkezés közben inkább kerüljük. Együnk és igyunk lassan, kerüljük a csömör édességet, a zsírban sült és zsíros ételeket. A zavaró illatok elkerülése érdekében az ételeket hidegen vagy szobahőmérsékleten tanácsos fogyasztani, valamint a jobb emésztés érdekében alaposan meg kell rágni a falatot.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK