Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Járványszerűen terjed a cukorbetegség az USA-ban
2013. április 24. 11:20

diabétesz, cukorbetegség, cukorbeteg, vércukorszint, inzulin

Járványszerűen terjed a cukorbetegség az USA-ban
Az U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)-ben megjelent tanulmány szerint annak ellenére, hogy az USA-ban folyamatosan növekszik a megelőzésre és kezelésre irányuló gyógykezelések aránya, a II. típusú diabetes elterjedtebb, mint valaha. 1995 és 2010 között az USA államainak közel felében megduplázódott a diagnosztizált cukorbeteg száma.
Járványszerűen terjed a cukorbetegség az USA-ban

Az U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)-ben megjelent tanulmány szerint annak ellenére, hogy az USA-ban folyamatosan növekszik a megelőzésre és kezelésre irányuló gyógykezelések aránya, a II. típusú diabetes elterjedtebb, mint valaha. 1995 és 2010 között az USA államainak közel felében megduplázódott a diagnosztizált cukorbeteg száma.

A számokat figyelembe véve, Oklahoma államban volt a legjelentősebb a növekedés az új megbetegedések tekintetében, ami 226%-os emelkedést mutatott az említett 16 évet átölelő periódusban. Kentucky került a második helyre, a maga 158%-os emelkedésével, ezt pedig szorosan követi Georgia 145%-os, és Alabama 140%-os emelkedéssel. A következő Washington állam és Nyugat-Virginia, ahol a cukorbetegségben megbetegedettek száma 135 és 131%-os növekedésben mutatkozik meg.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a legnagyobb növekedés délen, majd nyugaton, közép-nyugaton és észak-keleten figyelhető meg – mondta Linda Geiss, a CDS’s Division of Diabetes Translation statisztikusa, aki egyben a tanulmány szerzője is. Ehhez a megfigyeléshez szorosan kapcsolódik – állította Ann Albright, a Geiss’ division at the CDC igazgatója –, hogy addig, amíg a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának megelőzésére nem dolgoznak ki hatékony stratégiákat, addig ezek a betegségek továbbra is gyorsan terjednek.

Összegezve tehát 1995 óta 42 államban legalább 50%-al nőtt a diagnosztizált cukorbetegek száma, 18 államban pedig 100, vagy annál is magasabb százalékban figyelhető meg a betegség terjedése. Érdekes, hogy miután az USA-ban felszabadították a GMO technológiák alkalmazását, azt követően szinte azonnal megugrott a cukorbetegek száma.

Az összlakossághoz képest Mississippi államban regisztrálták a legtöbb cukorbeteget: 12%, ami 5%-al magasabb, mint az országos 7%-os arány. Ugyancsak Mississippi államban figyelhető meg az elhízottak legmagasabb aránya (34,9%), mely gyakran a cukorbetegség következményének tekinthető, vagy a betegség éppen az elhízás hatására alakul ki.

A cukorbetegség és az elhízás valóban egymással párhuzamosan jelenik meg – mondta Geiss, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy ugyanezen időszakban a gyógyszerfogyasztás növekedése egyáltalán nem járult hozzá a betegségek megfékezéséhez. Ha valami, minden bizonnyal a gyógyszerek alkalmazása közvetlenül hozzájárul az említett betegségek kialakulásához, együttesen a GMO-k, a mesterséges édesítőszerek, a finomított cukrok használatával és a mozgásszegény életmóddal.

Mindazonáltal, senki felé sem elvárás, hogy „javítson” ezen a statisztikai átlagon. Némi odafigyeléssel megakadályozható a cukorbetegség kialakulása. Ehhez kerülni kell a cukor, a finomított, a kémiai úton kezelt élelmiszerek fogyasztását, rendszeresen pótolni kell a D3-vitamint, vagy mértékkel ugyan, de célszerű a napon tartózkodni, a mozgást pedig mindennapi életünk részévé kell tenni.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK