Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ivásra buzdít a popzene?
2013. október 09. 08:59

alkohol, zene

Ivásra buzdít a popzene?
A popzene fokozza az alkoholizmus kockázatát – állítják a Liverpooli John Moores Egyetem munkatársai, akik kielemezték, hogy a brit slágerlistán előforduló dalok milyen arányban utalnak az alkoholfogyasztásra.
Ivásra buzdít a popzene?

Mivel a tizenévesek átlagosan napi két órát töltenek zenehallgatással, ezért ezek az élmények nagymértékben befolyásolhatják szokásaikat. A Psychology of Music oldalain publikált tanulmány hosszú időt átölelő elemzése kimutatta, hogy míg a 80-as évek elején ritkaságszámba ment egy-egy számban az alkohol említése, addig manapság a slágerlistás dalok egyötöde tartalmaz ilyen irányú utalást. Csökkenő tendencia mutatkozott a 80-as, 90-es évek fordulóján, és a trend 2001 táján fordult meg. Szerepelhet egy-egy márka említése, de nem ritka az alkoholfogyasztó magatartás dicsőítése sem.

A brit slágerlistát főként angolszász (brit és amerikai) dalok foglalják el, azonban ezek sok esetben áttörik a különböző kultúrák közti határokat. Jó példa erre Katy Perry 2011-es „This Friday Night” című száma, mely az Egyesült Királyságon és az Egyesült államokon kívül a legjobb tíz helyezés közé került Ausztráliában, Ausztráliában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Libanonban, Hollandiában, Új-Zélandon, Lengyelországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Venezuelában is. A dal mértéktelen alkoholfogyasztást, és antiszociális viselkedést említ. De vajon milyen üzenetet hordoz ez a fiatalok számára? A listavezető kérdés megválaszolása további vizsgálatokat tesz szükségessé.

Forrás: vital.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK