Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ismét itt van a megfázások időszaka
2013. október 02. 08:42

megfázás, nátha, kezelés, megelőzés

Ismét itt van a megfázások időszaka
Beköszöntött a hűvös idő, vele együtt a náthaszezon. Sokan nem gondolnak rá, de érdemes ilyenkor is elmenni szűrővizsgálatra, hogy kiderüljön, mennyire ellenálló szervezetünk a különböző fertőzésekkel szemben.
Ismét itt van a megfázások időszaka

A nátha, köznyelvi nevén a megfázás, mindazon betegségek gyűjtőfogalma, amelyeket a felső légutakban vírusok okoznak. Igen gyakori megbetegedés, de többnyire komplikációk nélkül zajlik le.

A kórokozók leginkább cseppfertőzéssel, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg (nyállal, orrváladékkal fertőzött keze) által érintett tárgyak (kapaszkodó, számítógépes egér, billentyűzet stb.) közös használata révén is továbbadhatók.

Szervezetünk is képes a védekezésre, ha megfelelően karbantartjuk. Ehhez az elkövetkező időszakban még fontosabb, hogy figyeljünk a változatos táplálkozásra, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, és persze a rendszeres testmozgásra. De a kivizsgálás azért sem árt, mert olyan probléma is komoly következményekkel járhat, mint az orrsövényferdülés.

Pécsi Ildikó színművész a természetes alapanyagokra esküszik, teáit például gyakran készíti gyömbér, vagy éppen menta felhasználásával, cukor helyett pedig inkább méz után nyúl.

– Világéletemben, ha bármi bajom volt, a természetes gyógymódokat részesítettem előnyben. A szüleimnek méhészetük volt, így a nagymamám szinte mindent mézzel kezelt, legyen szó megfázásról vagy akár sebek bekenéséről. Ennek hatása, hogy ha gyógyszerhez kell nyúlnom, akkor olyat választok, ahol a tudományt a természettel vegyítették.

Néhány tudnivaló

A felső légúti gyulladást okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek el szinte járványszerű méretekben.

  • Csökkenthetjük a rizikót, ha nem veszünk igénybe közös törölközőket, még kéztörlésre sem, textil helyett pedig nyúljunk inkább papír zsebkendőhöz.
  • Napi sokszori kézmosásra és gyakori szellőztetésre, valamint  – ha erre mód van – a tömeg kerülésére  ugyancsak szükség van a fertőzések minél hatékonyabb megelőzése érdekében.
  • Rövid, két-három napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek. Az orrnyálkahártya gyulladása miatt nyákos orrfolyás következik be, előbb vízszerű, majd sűrűbb váladékkal. A láz inkább a gyerekekre jellemző.
Forrás: metropol.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK