Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hogyan küzdjünk a téli depresszió ellen?
2012. december 06. 15:16

szorongás, stressz, terhelés, tél, depresszió

Hogyan küzdjünk a téli depresszió ellen?
Télen a rövidebb nappalok és a gyakran borongós időjárás is hozzájárul ahhoz, hogy akár napokig ne legyen részünk napsütésben. A tartósan borult, szürke idő humánmeteorológiailag kellemetlen tüneteket okozhat.
Hogyan küzdjünk a téli depresszió ellen?
Bizonyára sokan tapasztalhattuk már, mennyire befolyásolhatja a hangulatunkat, közérzetünket, hogy éppen süt-e a nap vagy tartósan borult az idő. A legkevesebb napsütés az ősz végi és a téli hónapokban éri szervezetünket, az is előfordulhat, hogy akár napokig, sőt hetekig borongós, lehangoló marad az idő. Mindenki másképp reagál erre: vannak, akik szinte észre sem veszik a tartós fényhiányt, de az a gyakoribb, hogy ilyenkor lehangolttá, fáradékonyabbá válunk, nincs kedvünk kimozdulni, legszívesebben napokra begubóznánk otthon. Ezt nevezi a köznyelv "téli depressziónak", mely legtöbb esetben január folyamán jelentkezik.


A Meteo Klinika, az időjárás egyénre gyakorolt hatásainak, a humánmeteorológiai helyzeteknek a professzionális kutatója és a megoldások szolgáltatója szerint a lehangoltság kialakulásáért a melatonin nevű hormon a felelős. A hormon termelődését a fény gátolja, sötétségben növekszik meg a mennyisége, így a téli hónapokban szervezetünkben jellemzően megemelkedik a szintje. A fényhiány leggyakrabban fáradtságot, álmosságérzetet, levertséget, rossz hangulatot és megnövekedett étvágyat okozhat.

A fényszegény időszakok átvészelésében sokat segíthet a fényterápia, hangulatunk javításáért több dolgot is tehetünk ennek jegyében. Vidám, élénk színekkel rendezhetjük be a szobát, munkahelyet, hordjunk sárga, narancssárga vagy éppen piros ruhadarabokat, melyek jobb kedvre derítenek és egy kis nyári hangulatot csempésznek a lehangoló órákba. De akár étkezés közben is felvidulhatunk: a sütőtöknek például szép élénk a színe, a narancs, a banán is a nyarat idézheti. A vidám zene, a jó társaság, a baráti összejövetelek ugyancsak pozitívan hatnak, a nevetés sok mindenre megoldást nyújt (ráadásul egyes kutatások szerint az immunrendszert is erősíti).

Elvégzendő teendőinket lehetőség szerint végezzük a világos nappali órákban. Engedjünk minél több természetes fényt a lakásba, a házimunkát is igyekezzünk ablak, vagy nagyobb üvegfelület előtt végezni. Ragadjuk meg az alkalmat, amikor - ha csak rövid időre is - kisüt a nap, már 10-20 perc friss levegőn végzett séta is egy természetes "fényterápia", ami sokat javíthat a közérzetünkön. A napfény hatására bőrünkben a D-vitamin előanyaga képződik, ez a vitamin pedig segít immunrendszerünk megerősítésében. A depressziós tünetek leküzdésében a rendszeres testmozgás és a rendezett napi életritmus is segíthet. Majd februártól érezhetően növekszik a nappalok hossza, a melankólia gyakorisága és előfordulási aránya is jelentősen csökken a tavasz közeledtével.

Az időjárás szervezetre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg. Gyakori fejfájás, lehangoltság, fokozott stressz terhelés vagy egyéb életminőséget rontó tünetek esetén érdemes naponta tájékozódni a várható időjárási hatásokról, frontokról. Ajánlott felkeresni a Meteo Klinikát, ahol az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott, több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés eredményeinek felhasználásával orvosok, humánmeteorológusok és természetgyógyászok által kidolgozott, tudományosan megalapozott módszerekkel segítenek az egyéni időjárás-érzékenység feltérképezésében és kezelésében.

Forrás: http://www.hazipatika.com/psziche/stressz/cikkek/hogyan_kuzdjunk_a_teli_depresszio_ellen/20121206122307
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK