Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ha eszel, ha nem, bűntudat gyötör?
2014. augusztus 06. 21:28

evés, bűntudat

Ha eszel, ha nem, bűntudat gyötör?
Táplálkozásunkhoz fűződő viszonyunkat egy ideje már nem az életben maradás tiszta ösztöne jellemzi, az evés az embernél érzelemközpontúvá vált, eszünk örömünkben, bánatunkban és fordítva: az evés aktusa örömet okoz, de bűntudatot is előidézhet. A Life.hu az evés-bűntudat összefüggéseit járta körül.
Ha eszel, ha nem, bűntudat gyötör?

Valójában még ennél is bonyolultabb a kérdés, mert még azoknál az embereknél is, akik egyébként nem sorolhatók a táplálkozási zavarokkal küzdő betegek közé, a táplálkozással kapcsolatos egyik legintenzívebb érzelem (az öröm mellett) a bűntudat. Egyre kevesebb ember engedi meg magának az evésből fakadó természetes jó érzések luxusát. Ha némi túlsúly is nehezíti a kérdést, akkor meg pláne: a jóízű, bűntudat nélküli falatozás szinte elérhetetlen.

Forrás: Thinkstock

Ördögi körben táncolók

Nagyon könnyű azonban a még hétköznapi falánkság miatt érzett lelkiismeret-furdalásból átlépni egy olyan terepre, ahol már nem tudja az ember kis szégyenpírral, kézlegyintéssel elintézni a dolgot: az evés (vagy más esetben a nem evés) valóban problémává válik. A valóságnál sokkal nagyobb hangsúlyt kap a mindennapokban a kérdés, és minél többször érez táplálkozásával kapcsolatban szégyent és bűntudatot valaki, annál ellentmondásosabb lesz a viszonya az ételhez. Az evés szorongást és bűntudatot okoz, ezt örömevéssel próbálja leküzdeni (hiszen enni jó), majd újra jön a bűntudat, és újra evéssel próbálja enyhíteni a kellemetlen feszültséget.

Étlapon a kudarc

A táplálkozási zavarok hátterében érzelmek, érzelmi sérülések is állhatnak. Elsősorban az önelfogadás, önszeretet problémája, de egyéb kapcsolati sérülések, torzulások is megjelenhetnek a kóros táplálkozási szokásokban: a szülőkhőz fűződő viszony vagy éppen a rosszul működő, „bántalmazó" párkapcsolat, szexuális problémák. Sőt, nagyon sok esetben a gyereknevelés feszültségei is előidézhetnek táplálkozási zavart. A lényeg, hogy egy-egy bizonyos területen az egyén sikertelennek (csúnyának, kövérnek, túl soványnak) érzi magát.
Vagyis az élet egyéb kudarcai is megjelenhetnek a táplálkozási zavarokban: a munkahelyi sikertelenség, vagy éppen a sikeres munkával (olykor) együtt járó elviselhetetlen feszültség, túlzott elvárások. A stresszt, illetve a félelmet keltő, zavaró, fájdalmas egészségügyi problémákat is az okok között tartjuk számon. Olyan, mintha szándékosan hozná magának létre a táplálkozási zavart az ember, mert ez kézzelfogható, és amíg erre fókuszál, addig nem kell a valós problémán rágódni, megoldásokat keresni, vagy elfogadni egy teljesen más területen a betegség tényét.


Forrás: Thinkstock

Bűntudattal fűszerezve

A bűntudat azonban a táplálkozási zavarok mindhárom fajtájában jelen van: az anorexiás beteg éppúgy küzd ezzel a savas érzéssel, mint azok, akik bulimiában szenvednek vagy éppen az overeating nevű, kevésbé közismert, de igen elterjedt étkezési zavarral harcol.
A bűntudat, ami valamilyen sikertelenség és/vagy önmagunk elutasítása miatt jelenik meg és ezt evéssel próbálják feloldani, illetve az a fajta bűntudat, ami konkrétan az elfogyasztott (vagy el nem fogyasztott, visszautasított-elhárított-kihagyott) fogásokkal kapcsolatos. Mindhárom táplálkozási zavarnál minden egyes falatot bűntudattal fűszerezi a lélek.

Gazdag Enikő, pszichológus véleménye szerint nem kerülhető meg a táplálkozási zavaroknál a kontroll kérdése sem:
"A betegek életében nagyon sokszor egyedül a táplálkozás az, ahol úgy érzik, kézben, kontroll alatt tartják a dolgokat. Sokszor a szigorú nevelési attitűddel rendelkező családok gyermekei menekülnek anorexiába vagy bulimiába. Az esetek jelentős részében nem is lehet egyéni terápiás megoldásokban gondolkodni, a betegeket családterápiában lehet gyógyítani, mert a zavar valójában a az egész rendszer zavara. Fontos tudni azt is, hogy az anorexia a serdülőkorra jellemző megbetegedés, a bulimia a már kicsit érettebb, fiatal felnőttek betegsége."

 
Overeating: magyarul túlevést jelent. A beteg képtelen megkülönböztetni a valódi biológiai éhséget attól, amikor csak a „lelke" éhes. A bulimiától az is megkülönbözteti, hogy a beteg a falánkságrohamok után „nem adja vissza" a táplálékot. Két típusú overeatingot ismerünk: az objektívet illetve a szubjektívet. Az első esetben a beteg valóban jóval több táplálékot fogyaszt, mint amennyi az ő életkorában, alkatának megfelelő lenne, a másodiknál azonban „csak" viszonylagos ez az érzés, valójában nem fal fel lényegesen többet, mégis úgy érzi, mintha súlyos határokat lépett volna át.
Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK