Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Gyilkos baktériumok
2014. augusztus 04. 20:27

baktérium

Gyilkos baktériumok
Alig néhány napja jelent meg cikkünk, amely a rajtunk-bennünk élő baktériumokkal foglalkozott. Kiderült, hogy körülbelül tízezer baktérium él együtt velünk, amelyek jó része barátságos viszonyban van a szervezettel. Sőt, bizonyos baktériumok jelenléte elengedhetetlen az emberi egészség fenntartása szempontjából.
Gyilkos baktériumok

A környezetünkben élő baktériumokkal való találkozás azonban komoly veszélyeket hordozhat, némely baktérium pedig halálos kockázatot is jelenthet az ember számára. Néhány napja adta hírül a Life.hu is, hogy az egyik igen kedvelt gasztronómiai különlegességeket előállító kisvállalkozó termékei az akár halált is okozó baktériumot, a Clostridium botulinumot tartalmaznak. A Nebih azonnali hatállyal bevonta a termékeket és felhívta az emberek figyelmét a veszélyre. Van tehát bőven veszélyes kórokozó a közvetlen környezetünkben is, ezek közül emelünk ki hármat.

Botulizmus

A botulizmus egy nagyon ritka, de annál veszélyesebb paralitikus (bénulásos) betegség. A súlyos tüneteket a botulotoxin nevű idegméreg okozza, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. A botulin máig a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, valamint a légzési és a mozgatóizmok bénulását okozza. Közismert elnevezése a kolbászmérgezés. A név nem nem véletlen, hiszen a leggyakrabban a nyers húsok - mint amilyen a kolbász is - fogyasztásával kerül a szervezetbe a halálos megbetegedést is eredményezhető kórokozó. A baktérium oxigéntől elzárt környezetben, a talajban él, és onnan kerülhet a vizekbe, a növényekre.

A botulizmusnak három fő fajtáját ismerjük:

Étel okozta botulizmus – ezt olyan hőkezelési eljárás nélkül készített étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott hentesipari készítmények, de azok a házi élelmiszerek is, amelyeknél nem voltak elég alaposak a tisztítási, konyhatechnológiai eljárások során.

Forrás: Thinkstock

Sebbotulizmus – ezt sérülés során szerzik, jellemzően akkor, ha a seb talajjal szennyeződik, ilyenkor a seb Clostridium botulinum baktériummal fertőződik.

Gyermekbotulizmus – bár a botulizmus ezen fajtájával ritkán foglalkozunk, a gyerekek szó szerint "benyalhatják" a baktériumot, egészen pontosan a baktérium spóráját, amely aztán szaporodni kezd a belekben és toxint termel. Nem véletlen, hogy a szülőket a kicsiket körülvevő környezet tisztántartására ösztönzi az egészségügy, valamint kifejezetten veszélyes lehet, amikor a kicsi "földes" kézzel nyulkál a szájába, vagy le is nyeli a földet.

Rendkívül fontos tudni, hogy a botulizmus mindhárom fajtája végzetes lehet. Az étel okozta botulizmus azonban azért kiemelten veszélyes, mert ha az azonos táplálékból többen is fogyasztottak, akkor a fertőzés is több embert érinthet.

A fertőzött étel elfogyasztását követően néhány nappal levertséggel jelentkezik a betegség, a beteg izzad, izomfájdalmakra panaszkodik, látási zavarokról számol be, kiszárad a szája, nem tud nyelni, majd egy idő után artikulálni sem, bénulásos tünetek lépnek fel. A legsúlyosabb esetekben éppen a bénulás okozhatja a beteg halálát: leállhat a légzés illetve a szívműködés.
Amennyiben a beteg nem kap megfelelő kezelést, úgy a mérgezés tüneteinek jelentkezése után akár egy napon belül meghalhat. (A statisztikák szerint a kezeletlen esetek 10-20%-ánál egy napon belül beáll a halál.)

Húsevő baktérium

Nekrotizáló szöveti fertőzést több baktérium is okozhat, ám az egyik legveszélyesebb húsevő baktérium a Streptococcus pyogenes. Az elhalást okozó fertőzés akár egy apró sérülésen, vagy orvosi beavatkozás közben (bemetszésen át) is bekerülhet a szervezetbe, ahol rendkívül gyorsan szaporodásnak indul, miközben toxinokat, méreganyagokat termel. A toxinok roncsoló hatása hipergyors és nagyon "látványos", miközben egyszerre több területen is támadja a szervezetet. A közvetlen szövetelhalás mellett a toxinok a szöveti keringést is blokkolják. Ezek a körülmények segítik elő számukra a még intenzívebb baktérium-szaporodást, amely aztán sokkos állapothoz vezet.

Sajnos az egészségügy még a legerősebb antibiotikumos kezelések mellett is sokszor csak a beteg testének súlyos csonkolása mellett tudja megmenteni annak életét, mert csak az amputációval tudják  a fertőzött területeket kiiktatni. De néha még ez is kevés, és a beteg belehal a fertőzésbe, ahogy történt ez annak a Long Island-i, zenésznek tanuló, tehetséges 18 éves fiú esetében is, aki egy fogászati beavatkozás során fertőződött meg a húsevő baktériumok egy fajtájával. A jazzrajongó fiúval alig két nap leforgása alatt végeztek a baktériumok. A fogászati beavatkozást követő napon fájdalmakra panaszkodott, és édesanyja kis piros csomókat, duzzanatokat észlelt az arcán, aztán a fiú belázasodott, másfél nappal a foghúzás után pedig leállt a légzése, majd néhány óra múlva meg is halt. 

Tudni kell azt is, hogy nagyon sok agresszív staphylococcus-fajta létezik, amelyek rendkívül súlyos tüneteket okozhatnak, akárcsak a fitneszguru, Schobert Norbinál is, aki 2012-ben fertőződött meg egy szívműtétet követően. Ő maga is azt hitte, és közzé is tette, hogy a szívét megtámadó baktérium a húsevő baktériumok közé tartozik, később aztán kiderült, hogy ez téves megfogalmazás volt Norbi részéről.

Forrás: Thinkstock

Vérmérgezés (szepszis)

A szepszis a szervezet fertőzésre adott rendkívül erős, ám nem megfelelő válaszreakciója. Leginkább azért veszélyes, mert kontrollálatlan és a szervezetet - vagyis önmagát - is támadja és károsítja. Ezt a dühödt és sokszor gyilkos reakciót kórokozók, vagy azok mérgező anyagainak, toxinjainak a vérkeringésbe juttatása idézi elő. A tünetekért a leggyakrabban baktériumok a felelősek, de lehetnek vírusok, gombák és egyéb mikrobák, mint például a protozoonok is a háttérben.

Okai és tünetek

A szepszis oka tehát minden esetben egyféle fertőzés, amelyek a leggyakrabban húgyúti vagy légzőszervi fertőzések lehetnek, esetleg a hasi gócokból kiinduló folyamatok, illetve az erekbe helyezett eszközök - például a vénás kanül. Közelebbi példákkal élve lehet egy tályog, egy tüdőgyulladás, hashártyagyulladás, de akár egy vesemedencegyulladás is a szepszis kialakulásának oka. Amikor a kórokozók, vagy azok toxinjai a véráramba kerülnek, az aktivizált immunrendszer védekezőmechanizmusa beindul. Ám a fentebb leírt módon a védekezés folyamata és iránya félrecsúszik és rövid időn belül szeptikus sokk alakul ki, amely magas lázzal, hidegrázással, megemelkedett pulzusszámmal jelentkezik (bár a láz hiánya nem zárja ki a szepszis meglétét). A beteg aluszékonnyá válik.

A vérmérgezés kezelése

Nagyon fontos a szeptikus góc, a fertőzést előidéző góc felkutatása, azonosítása, kiiktatása, majd azt követően széles spektrumú antibiotikus kezelés következik, illetve ha szükséges, a beteg oxigénellátását is biztosítják.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK