Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Folytonos tüsszögés és viszkető szem
2013. április 11. 09:10

pollen, allergia, parlagfű

Folytonos tüsszögés és viszkető szem
A tavasz kezdete sokaknak szenvedéseik kiújulását is jelenti.
Folytonos tüsszögés és viszkető szem

Az allergiás rhinitis, szénanátha a föld minden országában, ugyan változó mértékben, de nagyon elterjedt, és a betegek száma évről évre drasztikusan nő.

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges (azaz nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra.

Sokan összekeverik, vagy szinonimaként használják a két fogalmat, pedig az allergia és az irritáció nem ugyanazt jelenti. Az allergiát mindig kiváltja valami, amire a szervezet túlzott immunreakcióval válaszol. Az állapot kordában tartható, de soha nem gyó-
gyul meg véglegesen, tehát kezelés nélkül arra az adott dologra a szervezetünk mindig így fog reagálni. 

A tünetek kialakulásának esélye változó, például a vidéken, állatok között felnövő gyerekeknél ritkább. Erre az adhat magyarázatot, hogy ezek a gyerekek gyakrabban kerülnek kapcsolatba bizonyos baktériumokkal, és ez pozitív hatást gyakorol immunrendszerük fejlődésére.

A szénanátha ismert tünetei az orrfolyás, illetve az elduguló orr miatti nehéz légzés, a tüsszögés, a szem viszketése. A kezeletlen szénanátha szenvedő áldozataival minden nap találkozhatunk: rokonaink, barátaink, munkatársaink napról napra megszenvedik az év legszebb időszakait, a tavaszi és nyári hónapokat. Otthonukba zárkóznak, ingerlékenyek, magukba fordulnak, ugyanis az állandó ingerlés kifárasztja az idegrendszert, ami fáradékonysághoz, a koncentráció lanyhulásához vezet. Mivel a beteg egyre kevesebbet tud pihenni, aludni, egyre inkább ingerlékeny és türelmetlen a környezetével szemben, amely jelentősen rontja az életminőséget és a teljesítményt.

Később a tünetek szívóssága miatt egyre kilátástalanabbnak tűnik a betegség, ez pedig kedvetlenséget, beletörődést, depresszív hangulatot eredményezhet.
 

Korai érintettség:
​3–4 éves korban már jelentkezhetnek az első tünetek, de az allergiás nátha főként a fiatal felnőttek megbetegedése.

Az allergiás tünetek csökkentésére manapság sokféle alternatív megoldás létezik. A zavaró tünetek kezelésével kapcsolatban ma már nagyon sokféle lehetőséggel találkozunk, ám érdemes körültekintőnek lenni, mielőtt elkezdjük a különböző eljárások, gyógymódok alkalmazását.

A szénanátha kezelésére a nemzetközi orvostársadalom által kidolgozott eljárás szerint a betegség elleni hatékony védekezés eszközei a tudományos alapokon kifejlesztett gyógyszerek. 

Az allergiás betegek életminőségét javító, a tüneteket kezelő megfelelő készítmények, gyógymódok, vagy a táplálkozási szokáson, életformán való változtatás nagyban csökkenthetik a kellemetlenségeket.

Több ok kiválthatja a kóros reakciót
A tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például virágok pollenei, állati szőrök, háziporatka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek, de akár a napfény is.

  • Keresztallergia a gyümölcsben: A pollenek és bizonyos ételek között hasonló részecskék vannak, s ezek erősíthetik a tüneteket. Az érintetteknek feltétlenül ismerniük kell, hogy náluk mi válthatja ki ezeket a keresztreakciókat, és lehetőleg ezeket a gyümölcsöket is kerülniük kell.
  • Virágok irritáló pollenjei: A legegyszerűbb az lenne, ha a pollent elkerülnénk, de ez lehetetlen. Fontos, hogy tudjuk, melyik pollenre vagyunk allergiásak, és az év mely szakában, melyik hónapokban kell a megfelelő intézkedéseket megtennünk.
  • Kedvencünk is okozhat bajt: Ha a tünetekért valamilyen háziállat a felelős, akkor meg kell válni a kedvenctől. A túlérzékenységet nemcsak az állatszőr, hanem az állat lehámlott bőre, illetve macskáknál a tisztálkodáskor a bőrére kerülő nyál is okozhatja.
  • Fokozatosan romlik az állapot: A táplálkozás a legközvetlenebb kontaktus az ember és a külvilág között. A táplálékallergiát előidéző allergének is először érzékenyítik az immunrendszert, és a tünetek az allergénnel való következő találkozáskor jelentkeznek.
  • A darázscsípés veszélyei: A becslések szerint az emberek négy százaléka szenved rovarméreg-allergiában. Számukra elsősorban a méhek, a darazsak, a lódarázs és a dongók csípése lehet veszélyes. A tünetek a csípést követő néhány másodpercen vagy percen belül fellépnek.
Forrás: metropol.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK