Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Felturbózni az immunrendszert
2014. szeptember 09. 20:23

immunrendszer, immunerősítő

Felturbózni az immunrendszert
Az emberi szervezet sokféle veszélynek van kitéve, de ez ellen számos védekezési lehetőséggel is rendelkezik.
Felturbózni az immunrendszert

Védelmi vonalaink

Természetes védelmet nyújt külső szőr- és bőrtakarónk, belső szerveink nyálkahártyája, nyákot termelő mirigyeink, méregtelenítést végző kiválasztó szerveink, harcképes vérsejtjeink és a védőenzimeket termelő immunsejtjeink. Fontos szerep jut annak az 1-2 kg hasznos baktériumtömegnek, mely a szervezetünk külvilággal érintkező részein (bőrön, nyálkahártyákon), döntően a vastagbél területén helyezkedik el.


Védőbástyánk, az immunrendszer egymással kölcsönhatásban álló – a helyi védekezésben elsődleges „sejtes”, és az általános védekezésben jelentős „humorális” (folyékony) – alkotóelemek hálózata. Feladata az idegen anyagok (mikroorganizmusok, daganatsejtek, méreganyagok, allergének) felismerése és megsemmisítése. Ez a védekezőképesség részben passzív, velünk született, vagyis öröklődő jellegű, részben pedig aktív, a betegségek átvészelése vagy oltások által szerezhető meg. Ha megfelelően működik, képes az ismert és egyszer már leküzdött veszélyforrás újabb támadását kivédeni, ellene védetté (immunissá) tenni a szervezetet. Gyengülésének vagy hiányos működésének következménye a betegségekre való hajlam, a gyógyulás lassúsága, a fertőzésekre és azok szövődményeire való fogékonyság. Túlműködése pedig allergiás betegséget okoz.

Mitől függ az immunrendszer fittsége?

Tudjuk, hogy az immunrendszer fittsége függ az általános egészségi és fizikai állapot mértékétől, az életmódtól, a táplálkozástól, a káros szenvedélyektől. Kimutatható mértékben gyengíti a túlhajszoltság, a stressz, a környezet és az élelmiszerek szennyezettsége, a zaklatott életvitel, és számos káros sugárhatás. Szükség van hát védelmére, regenerálására vagy erősítésére.

 

Így vigyázzunk rá

  • Védőbástyánk elixírje a friss, tiszta tápanyagban gazdag élelmiszer, a tiszta víz, a tiszta levegő, a mozgás, az egészséges kikapcsolódás, a pihentető alvás, a derűs életfelfogás.
  • Törekedni kell az értékes, magas antioxidáns-, vitamin- (A, C, E, D) és ásványianyag- (szelén, cink, vas) tartalmú ételek rendszeres fogyasztására.
  • Ezek hiányában a megfelelő készítmények, étrend-kiegészítők használata alkalmas lehet, különösen a tél végi, tavaszi hónapokban. Ilyenkor már a szervezet vitaminraktárai kimerülőben vannak. Nagy a felelőssége ez esetben a gyógyszerésznek, gyógyszertári szakdolgozónak, hogy valóban a megbízható, a kellő szakmaisággal támogatott készítményeket ajánlják a betegeknek.
    A megfelelő táplálkozás és étrend-kiegészítők alkalmazása mellett fontos a szabadlevegőn való tartózkodás, és naponta legalább félóra intenzív testmozgás. A séta, a kirándulás, a téli sportok űzése, az aktív kikapcsolódás, a megfelelő mennyiségű pihenés és alvás mind-mind a test és a lélek felfrissülését, az immunrendszer regenerálódását segítik. Jól kiszellőztetet szobában nyugtató és fertőtlenítő hatású illóolaj párologtatásával (levendula és citromfű) pihentetővé tehetjük alvásunkat.
  • Stresszoldásra a magnéziumon kívül illatos, meleg fürdő, kristály-sósvizes lábáztatás, illóolajos testmasszás, heti 1-2 infraszaunázás, csendes merengés (meditálás) és olajos magvak rágcsálása ajánlott.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK