Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fájdalom nélkül élni
2014. december 12. 20:16

fájdalom, daganatos megbetegedés, gyógyszer, mellékhatás, fájdalomcsillapítás

Fájdalom nélkül élni
A daganatos betegségben szenvedők mintegy harmadánál, az előrehaladott daganatos betegségben szenvedők több mint kétharmadánál jelentkezik fájdalom. A hosszan tartó fájdalom kihat az élet minden területére: az alvásra, az étvágyra, az általános közérzetre, az emberi kapcsolatokra. Azonban a fájdalom enyhítésére vagy megszüntetésére számtalan gyógyszer és több nem gyógyszeres lehetőség áll rendelkezésre.
Fájdalom nélkül élni

Ne fogadjuk hát el a fájdalmat a betegség természetes velejárójaként, hanem mielőbb beszéljünk arról kezelőorvosunkkal, a nővérekkel, hiszen ők - a mi együttműködésünkkel - hatékony segítséget tudnak nyújtani!

 

Mi a fájdalom?

A fájdalom egy kellemetlen érzés, mely figyelmeztet bennünket a szervezetünket ért és esetenként betegséghez vezető károsodásról. Mindenki másképp éli meg a fájdalmát, ezért szükségszerű, hogy pontosan meg tudjuk határozni, le tudjuk írni orvosunknak fájdalmunk természetét. Meg kell fogalmaznunk, hol érezzük a fájdalmat, mikor kezdődött, milyen hosszasan érezzük, milyen jellemzői vannak, mitől enyhül, hogyan befolyásolja mindennapi életünket.

A fájdalom csillapítható, de...

A nehézségek oka a tudásban, a hitben és a félelemben keresendő.

>>  A hozzászokástól való félelem.

Sok beteg retteg attól, amennyiben morfin tartalmú fájdalomcsillapítót kap, függővé válik. De ez valójában igen ritkán fordul elő, ha mégis, kezelhető. A tumoros betegségben szenvedők is a fájdalomcsillapító adagjának emelésére szorulhatnak. Ez természetes, amint a cukorbetegeknek is az évek múlásával lehetséges, hogy nagyobb mennyiségű inzulinra lesz szükségük.

>>  A mellékhatásoktól való félelem.

A betegek gyakran kevesebb gyógyszert vesznek be az előírtnál, mert tartanak a gyógyszer mellékhatásaitól. Ez helytelen, mert csökkenti a gyógyszer hatékonyságát és a legtöbb mellékhatás megelőzhető, illetve kezelhető.

>>  Megváltozott szemlélet.

A tumoros fájdalomcsillapítás a medicina gyorsan fejlődő ága, új gyógyszerek megjelenésével, melyek hatékonysága és mellékhatásaik nem azonosak a régen használtakkal. Ma már jól beállított fájdalomcsillapítással lehet élni, sőt dolgozni. Ez a megváltozott helyzet az orvosok és ápolók szemléletében is változást hozott.

>>  A fájdalom nem kielégítő megítélése.

A daganatos betegek gyakran nem tesznek említést fájdalmukról, hacsak nem kérdezik meg őket. Sokan azt gondolják, erősnek kell lenniük és nem törődni fájdalmukkal. Olykor azért nem beszélnek fájdalmukról, mert téves a fájdalom jelentésének megítélése. Ha a betegek nem tesznek említést fájdalmukról, akkor az számtalan esetben csillapítatlan marad.

>>  Valós akadályok.

Kábító fájdalomcsillapító rendelésekor nehézséget jelenthet az engedély beszerzése. Az adminisztratív kötöttségek a kábítószerekkel való visszaélést kívánják megakadályozni, és valójában nem lehetnek gátjai a szükséges fájdalomcsillapító terápia megvalósításának.

Tévhitek és alaptalan félelmek - mi az igazság?

>>  A gyógyszerfüggőség

A függőség a gyógyszer utáni csillapíthatatlan vágyat jelenti, ami a kábító fájdalomcsillapítóknál igen ritkán fordul elő, ha mégis kialakul, kezelhető.

>>  A gyógyszer-tolerancia

A gyógyszer-tolerancia azt jelenti, hogy ugyanazon fájdalomcsillapító hatás eléréséhez nagyobb gyógyszeradagra, vagy más gyógyszerre van szükség.

>>  A mellékhatások

A mellékhatások rendszerint néhány napig tartanak, utána megszűnnek. Tudnunk kell azt is, hogy a legtöbb mellékhatás megelőzhető, illetve kezelhető. A fájdalomcsillapítók egy része például álmosíthat az első bevétel után. Az hogy a beteg a gyógyszer szedés megkezdése utáni napokban sokat alszik, inkább annak köszönhető, hogy a fájdalmas időszak alatti "alváshiányt" pótolja, mert most már valóban pihentetően tud aludni. A fájdalomcsillapító kezelés megkezdése után előfordulhat székrekedés, hányinger, hányás, szédülés vagy zavartság is, amelyeket a kezelőorvos az előírt adag módosításával vagy gyógyszerváltással rendez. A daganatos fájdalom csillapítása az orvostudomány gyorsan fejlődő területe, ma már új gyógyszerek állnak rendelkezésre, amelyek hatékonysága és mellékhatásai nem azonosak a régen használtakéval. A korszerű, jól beállított fájdalomcsillapító kezelés mellett a beteg ugyanúgy végezheti mindennapi tevékenységeit, dolgozhat vagy gyakorolhatja hobbiját. Ez a megváltozott helyzet az orvosok és ápolók szemléletében is változást hozott - bátran forduljunk hozzájuk a fájdalom kapcsán segítségért!

A daganatos fájdalom

>>  A fájdalom típusai

Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik, heves és általában rövid ideig tart. Azt jelzi, hogy szöveteink megsérültek, és a kiváltó ok megszűntével többnyire elmúlik. A krónikus vagy idült fájdalom lehet közepes vagy súlyos fokú, és hosszú ideig tart. A tartósan fennálló és gyógyszerekkel kezelt fájdalom olykor hirtelen, rövid időre felerősödhet, ezt áttöréses fájdalomnak nevezzük. Naponta többször is ismétlődhet, még a kielégítő mennyiségű fájdalomcsillapító bevétele ellenére is. A fájdalom kiindulási helye szerint három féle fájdalmat különböztetünk meg:

1. szúró, lüktető, nyomó jellegű szomatikus fájdalom, ami bőr-, izom- vagy csonteredetű fájdalom.
2. éles, gyötrő, lüktető zsigeri fájdalom, ami a belső szervekből ered.
3. nyilalló, bizsergő, éles, égető neuropátiás fájdalom, ami az idegek sérülésének következtében alakul ki.

>>  A fájdalom okai

  •   Maga a daganat
  •   Diagnosztikai módszerek
  •   A daganatellenes kezelés
  •   Fantomfájdalom
  •   Egyéb okok

 

Jó tudni

  •   A daganatos betegségben jelentkező fájdalom majdnem mindig enyhíthető vagy megszüntethető.
  •   Számos gyógyszeres és nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszer áll rendelkezésre.
  •   A fájdalomcsillapítás a daganatellenes kezelés része.
  •   Az orvosnak a fájdalom sokat elárul a betegségről és a kezelés hatásairól - ne titkoljuk el a fájdalmat!
  •   Minél előbb kezdik el a fájdalomcsillapító kezelést, annál könnyebben uralható a fájdalom.
  •   Mindenkinek joga van a fájdalomcsillapításhoz. A fájdalom megélése egyénenként eltérő, és maga a fájdalom nem a gyengeség jele, ezért jelentkezésekor azonnal kérjünk segítséget orvosunktól!
  •   Ne késlekedjünk, mert a fájdalom felerősödhet, ekkor a gyógyszerek lassabban hoznak enyhülést, és nagyobb adagokra lesz szükség.

A daganatos betegségben szenvedőknek számtalan okból alakulhat ki fájdalmuk. Legáltalánosabban a fájdalom kiváltója maga a tumor. Akkor keletkezik fájdalom, amikor a daganat a szövetekbe (izom, kötőszövet, stb.), szervekbe vagy a csontozatba, idegekbe tör; idegpályákat nyom vagy a koponyán belül okoz nyomásfokozódást.

A sebészeti beavatkozás, sugárterápia, kemoterápia is fájdalomhoz vezethet. Ezeket kezelés kiváltotta fájdalomnak nevezzük.

Azok a betegek, akiknek valamelyik végtagját eltávolították betegsége következményeként, még érezhetnek fájdalmat az eltávolított végtag helyén, ezt fantomfájdalomnak nevezzük. Ez a fájdalom valóságos, de az okát valójában nem ismerjük.

Számos kemoterápia zsibbadást, bizsergést, égető érzést, míg sugárterápia bőrirritációt okozhat. Olykor a fájdalomnak nincs kapcsolata a daganattal, vagy a terápiás beavatkozásokkal. A betegeknek lehet fejfájásuk, izomgörcsük és egyéb fájdalmuk, mint bárki másnak.

Fontos a fájdalmak differenciálása, mert a különböző eredetű fájdalmak terápiát igényelnek. A fájdalom valódi okának felderítése azért nélkülözhetetlen, mert az eltérő eredetű fájdalom csillapítására más és más kezelés választandó. A fájdalomkezelés akkor hatékony igazán, ha azt szakember a betegség ismeretében határozza meg.

A fájdalom természete és mérése

>>  Beszélgetés az orvossal

A kezelés elkezdése előtt az orvosnak számos információt kell kapnia betege fájdalmáról. Ezeket a beteg vizsgálatából, kikérdezéséből, esetleg családjának, környezetének feltett kérdésekből gyűjtheti össze.

>>  A fájdalom mérése

A hatékony kezelés egyik feltétele, a fájdalom pontos körülhatárolása. Minden ember máshogy éli meg a fájdalmat, ezért a fájdalom erősségének meghatározására ún. fájdalomskálát alkalmaznak.

Skálatípusok:

  •   Numerikus skála: A beteg 0-10-ig terjedő számok közül választ fájdalma erősségének megfelelően.
  •   Vizuális analóg skála: Egyenes vonal, amelynek két végpontja a fájdalmatlanság és az elviselhetetlen fájdalom, ezen a beteg elhelyezi fájdalmát saját megítélése szerint.
  •   Kategóriaskála: Négy választási lehetőséget kínál: nincs fájdalom, enyhe fájdalom, közepes és erős fájdalom.
  •   Fájdalom-arcok skála: A beteg a fájdalom erősségét jelző szimbolikus arcok közül választ adott állapotának megfelelően.

Mind a kezelés megkezdése előtt, mind a kezelés folyamán érdemes a fájdalomról valamelyik skálán rendszeres naplót vezetni, ennek alapján a kezelőorvos célzottabban kezdheti meg, folytathatja, vagy módosíthatja a kezelést.

Gyógyszeres kezelés

A daganatos fájdalom csillapítására számos lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a kiváltó alapbetegség kezelését, vagyis a kemoterápiát, a sugárterápiát és a sebészi beavatkozásokat is. A fájdalmat a leggyakrabban gyógyszerekkel, kábító (narkotikumok, ópiátok) és nem kábító (nem szteroid gyulladáscsökkentők) fájdalomcsillapítókkal és ún. adjuváns vagy kiegészítő szerekkel kezelik. Az orvos nagyon sok tényezőt vesz figyelembe. Fontos szempont a fájdalom típusa, erőssége és kiváltó oka. A tartósan fennálló fájdalom kezeléséhez például célszerűen olyan adagolást (pl. gyógyszertartalmú bőrtapaszt vagy hosszan ható tablettát) szoktak választani, amelyből hosszú ideig, folyamatosan és egyenletesen szívódik fel a gyógyszer a vérkeringésbe.

>>  Nem kábító fájdalomcsillapítók

A nem kábító vagy non-opioid fájdalomcsillapítók elsődlegesen az enyhe-közepes fájdalom enyhítésére szolgálnak. Néhány gyógyszer ebből a csoportból recept nélkül is kapható a gyógyszertárakban, ennek ellenére mindig kövessük az orvos útmutatását alkalmazásuk során, hogy elkerüljük az esteleges veszélyeket!

>>  Kábító fájdalomcsillapítók (ópiátok)

Kizárólag receptre kapható gyógyszerek a közepes-erős fájdalom csillapítására. Kitűnő, hatásos fájdalomcsillapítók. Elnevezésük az ópiumból ered, amit eredetileg a máknövény gubójának tejnedvéből vontak ki. A mai készítmények már szintetikusan előállított anyagok.

F I G Y E L E M !

 

Kábító fájdalomcsillapító szedése közben ne fogyasszunk alkohol, ha altatót, nyugtatót, depresszió vagy allergia elleni szert is szedünk, erről feltétlenül tájékoztassuk a kezelőorvost, mert e gyógyszerek kombinálása az ópiátokkal túladagolási tünetekhez vezethet!

 

>>  Hozzászokás (gyógyszer-tolerancia)

A kábító fájdalomcsillapítók szedése kapcsán előfordul, hogy a kielégítő hatás eléréséhez egy idő után emelni kell a gyógyszer adagját. Ez vagy azt jelenti, hogy a daganatos elváltozás okozta fájdalom erősödik, vagy azt, hogy gyógyszer-tolerancia alakult ki. A tolerancia kialakulása azt jelzi, hogy szervezetünknek több gyógyszerre van szüksége ugyanolyan fájdalomcsillapító hatás eléréséhez. A függőség pedig a gyógyszer utáni csillapíthatatlan vágyat jelenti, hasonlatosan az alkoholfüggőséghez. A gyógyszeradag emelése nem vezet függőséghez.

>>  A fájdalomcsillapítók helyes szedése - adagolás

Az orvos célja, hogy a lehető legkisebb gyógyszeradaggal és a legkevesebb mellékhatással a lehető legnagyobb fájdalomcsillapító hatást érje el. Az orvos óvatosan és fokozatosan emeli a gyógyszer mennyiségét, így elkerüli a túladagolást.

>>  Gyógyszerbeviteli módok

A szájon át adható készítmények is jól tolerálhatók. A számtalan lehetőség közül az orvos az alapbetegségtől, a betegtől és az egyéb gyógyszerektől függően választja ki a legmegfelelőbbet.

  •   Fájdalomcsillapító tapasz. Az áttetsző fóliaszerű tapasz a bőrre helyezendő, ahonnan lassú, folyamatos hatóanyag-felszabadulást biztosít 3 napon át. A tapasz fentanyl nevű hatóanyagot tartalmaz. Ezzel az adagolási módozattal a beteg kellő fájdalomcsillapításban részesül, kevesebb mellékhatással, mint a szájon át adható vagy az injekcióval bejuttatott gyógyszerek alkalmazásakor.
  •   Kúp. A gyógyszerek a végbélen keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat. Különösen ajánlott, amikor a tápcsatorna terhelése kerülendő.
  •   Injekció. Gyógyszerek a bőr alá, subcutan injekció formájában, vagy az izomba, intramuscularis injekcióban is adhatók. Szükség esetén az erekbe is bejuttatható a gyógyszer, intravénás injekcióban. A gerinccsatornába juttatott hatóanyag az epidurális érzéstelenítés, amely szabályozható módon biztosítja a fájdalomcsillapító bejutását.
  •   Beteg szabályozta fájdalomcsillapítás. A fájdalomcsillapítás a testbe vezetett vékony csövön keresztül is lehetséges, amelynek vége egy adagolórendszerrel összeköttetésben, ezt a beteg szabályozza a fájdalom erősségének megfelelően. A gyógyszer ily módon bejuttatható a bőr alá, a vénákba vagy a gerinccsatornába.

>>  A gyógyszeradagolás ütemezése

  •   Óra szerinti adagolás
  •   Szükség szerinti adagolás

>>  Egyéb kezelési lehetőségek

Orvosi kezelési lehetőségek:

  •   Műtét
  •   Sugárterápia
  •   Gyógyszeres kezelés
  •   Idegblokád

A pszichés támogatás segít megelőzni a hangulat romlását, a depressziót, melyek fájdalomérzetet fokozhatják. A fájdalom reményvesztettséget, kiszolgáltatottságot, félelmet szülhet, de ezek az érzések is megelőzhetők, ill. kezelhetők.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK