Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Évi minimum húsz haláleset a fogamzásgátlóktól
2013. március 28. 10:52

trombózis, tüdőembólia, fogamzásgátlás, fogamzásgátló tabetta, halál

Évi minimum húsz haláleset a fogamzásgátlóktól
2500 trombózisért is felelősek a gyógyszerek. Évente több mint 2500 mélyvénás trombózist és húsz halálesetet okoz fogamzásgátlók szedése Franciaországban - állapította meg a francia gyógyszerészeti ügynökség a 2000 és 2011 közötti adatok alapján kedden közzétett jelentésében.
Évi minimum húsz haláleset a fogamzásgátlóktól
Franciaországban 2011-ben 4,27 millió nő szedett fogamzásgátlót. A jelentés szerint az elmúlt évtizedben fogamzásgátlók szedése miatt évente átlagosan 2529 esetben alakult ki mélyvénás trombózis, és húsz esetben halálhoz vezető tüdőembóliát okozott a tabletta. Az évi húsz haláleset közül az összesítés szerint hat esetben az első és a második generációs, 14 esetben pedig a harmadik és a negyedik generációs fogamzásgátlókat terheli a felelősség. A 2529 trombózisos baleset közül 1751-ről az újabb generációs tabletták tehetnek. A jelentés kiemelte, hogy évente kilenccel kevesebben halnának meg és 1167-tel kevesebb trombózis történne, ha a legújabb fogamzásgátlókat nem írnák fel az orvosok.
 
Dominique Maraninchi, a hatóság vezetője ezért keddi sajtótájékoztatóján a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók használatának csökkentését kérte. Az illetékes hatóság szerint a jelentős trombóziskockázattal járó újabb fogamzásgátlókat indokolatlanul nagy mennyiségben használják Franciaországban. 
A trombózis azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában. A mélyvénás trombózis lehet jóindulatú is, sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát vagy agyvérzést is okozhat. 
 
A hatóság ajánlása szerint a fogamzásgátlókhoz köthető balesetek és halálesetek száma csökkenthető "a fogamzásgátlás más módszereinek alkalmazásával" és ezen fogamzásgátlók felírásának csökkentésével. 
 
Franciaországban jelenleg első, második, harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlókat forgalmaznak. A generáció szó a tabletták összetételének fejlődésére utal. A nyolcvanas években forgalomba került harmadik generációs tabletták trombózisveszélye kétszer akkora, mint a második generációsoké.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK