Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Ételallergia az ivóvíztől?
2012. december 18. 08:39

allergia, táplálkozási szokások, ételallergia

Ételallergia az ivóvíztől?
Az ételallergiások száma egyre nő. Egy új tanulmány szerint részben a csapvízben lévő növényvédőszer-maradványok állhatnak a jelenség mögött.
Ételallergia az ivóvíztől?

Az ételallergiások száma egyre nő, csak az Amerikai Egyesült Államokban 15 millió embert érint a probléma. Az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóirat legújabb számában megjelent tanulmány szerint részben a csapvízben lévő növényvédőszer-maradványok állhatnak a jelenség mögött.

A beszámoló alapján az úgynevezett diklórfenolok, a növények permetezésére és a víz tisztítására használt vegyszerek komponensei az emberi szervezetben ételallergiát idézhetnek elő. "Kutatásunk azt mutatja, hogy a magas diklórfenol-tartalmú permetszerek bizonyos esetekben meggyengítik az ételek feldolgozásának képességét, allergiát előidézve ezzel" - fogalmazott a kutatást vezető Dr. Elina Jerschow. Az egyesült államokbeli lakosság egészségi állapotára vonatkozó felmérés szerint 2005-ben és 2006-ban 10 348 résztvevő közül 2548-nak a vizeletében találták meg ezt az anyagot, s belőlük 2211-et vizsgáltak jelen tanulmányban. A mintából 411 főnek étel-, míg 1016-nak környezeti allergiája volt.

 

"Korábbi munkánk kiderítették, hogy mind az étel-, mind pedig a környezeti allergiával küszködők aránya növekvőben van az országban" - mondta Dr. Jerschow. "Eredményeink szerint érdemes a két folyamatot összekapcsolni, tehát a növényvédőszerek és az egyéb vegyi anyagok fokozott használata összefügg az ételallergia előfordulásának gyarapodásával" - tette hozzá.

A palackozott víz használata megoldásnak tűnhet a gondra, a friss kutatás alapján a váltásnak nincs jelentősége ilyen szempontból. "A diklórfenolokkal kezelt zöldségek és gyümölcsök ugyancsak növelik az ételallergia kockázatát" - mondta a szakértő.

Az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint 1997 és 2007 között 18 százalékkal nőtt az ételallergiások száma. A leggyakoribb allergének a tej, a tojás, a mogyoró, a búza, a szója, a hal és a kagyló. Az ételallergia tünetei enyhe kiütésektől az életveszélyes állapotig terjedhetnek. A tengerentúli szakértők azt javasolják, hogy a diagnosztizált betegek mindig hordjanak maguknál adrenalininjekciót, mert a gyors beavatkozás elmulasztása akár halált is okozhat.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/allergia/cikkek/etelallergia_az_ivoviztol/20121210135100
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK