Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egészséges takarítás
2014. december 11. 20:02

takarítás, egészség, otthon, házimunka, portalanítás

Egészséges takarítás
Mikor nevezhető az otthon egészségesnek? Legelőször is akkor, ha tiszta. De sokszor hiába takarítunk, mert alighogy elkészültünk, az az érzésünk támad, hogy máris minden csupa por. A hathatós és tartós portalanításhoz ajánlunk az alábbiakban néhány kitűnő fegyvert.
Egészséges takarítás

A pornak sokféle alkotórésze van: lehet benne pollen, állatszőr, penészgomba, poratka, piszokszemcse, matrac-, szőnyeg- vagy párnaszösz...Megannyi - különösen az allergiások számára - irritáló anyag...

 

A por akadályozza a légutak normális működését, annak ellenére, hogy orrunk légszűrőként működik. Ennek a természetes szűrőnek a kapacitása sajnos véges, egy idő után telítődik. Mivel a belélegzett por gyengíti az orr nyálkahártyájának ellenállóképességét, a baktériumok és vírusok könnyebben megtámadják a szervezetet, különösen a kisgyermekét, akinek az immunrendszere még nem teljesen fejlett. A sok por a felsőlégúti gyulladásokat is okozhat, minek következtében bizonyos betegségek, pl. középfülgyulladás, torokgyulladás, is könnyebben kialakulnak. A porszemcsék tulajdonképpen a környezet levegőjében lévő kórokozók, allergének és más légszennyező elemek szállítóeszközei. Tehát mind egészségünk, mind otthonunk tisztasága szempontjából fontos, hogy valamennyi – és a lehető legjobb – rendelkezésünkre álló eszközzel harcoljunk a por ellen.

A három biztos fegyver

– A porrongy: Hajítsuk ki a klasszikus pamutrongyokat. Csak arra jók, hogy a por nagyját leszedjék, majd kicsit odébb ismét visszategyék... Szerezzünk be néhány korszerű, mikroszálas törlőt: ezek sokkal jobban megfelelnek a célnak. Hogy miért? A mikroszálas törlők speciális szövésű anyagból készülnek – poliamid vagy extra vékony, ám nagyon tartós poliészter szálból. Port szívó hatásuk a hajszálcsövesség (kapillaritás) elvén alapul. Tükrök, képkeretek, apró dísztárgyak, a tévé vagy számítógép képernyője, növények, könyvek vagy vitrinek egyaránt könnyen és gyorsan portalaníthatók az új "csodafegyverrel". A mikroszálas portörlőrongy mosógépben mosható és igen tartós, tehát hosszú ideig használható. Partvisból, seprűből szintén jobb a mikroszálas, mint a hagyományos, ha például a falakat, a plafont vagy a szekrények tetejét akarjuk letörölni. Legjobb, ha olyat veszünk, melynek kihúzható (teleszkópos) a nyele, és forgatható a feje.

– A tollseprű: Tegyünk csakúgy, mint a porrongy esetében.Szabaduljunk meg a régitől, attól, amelyik természetes anyagból, főként tollból készült. Ez a bolyhosodó, szöszös takarítóeszköz csak több port csinál, mint amennyi van. A szintetikus anyagok, elektrosztatikus tulajdonságuknak köszönhetően, úgy vonzzák a port, mint a mágnes. Verhetetlenek, ha bútorok, képek, redőnyök portalanítására kerül sor.

– A porszívó: Ma már a legkorszerűbb porszívók nem csak nagy szemétkupacokat és porcsomókat szippantanak fel könnyedén, de a bennük lévő szűrőknek (akár hét is lehet, ebből egy aktív szénből) köszönhetően tisztítják is a levegőt. Vagyis az, amit a gép kifúj, tisztább, mint amit beszív. Így a kiáramló levegő kevesebb, mint 0,05 mg port tartalmaz egy köbméternyi beszívott levegő esetén. képe A szűrőket azonban ne felejtsük el rendszeresen cserélni (minden nyolcadik porzsák cseréje után) – egyébként nincs hatásuk.

Ha lehet, válasszunk világos színű porzsákot, aminél könnyebben megállapítható, mennyire van tele. Kerüljük a víztartályos porszívókat, mert működésük hatására allergénekkel teli párafelhők keletkeznek a levegőben.

Kutya- vagy macskatulajdonosoknak érdemes minél nagyobb teljesítményű (1400 wattnál nagyobb) gépet beszerezniük, mert csak az távolítja el biztonsággal a szőnyegekből is az állat szőrét. A szőnyeg mindkét oldalán húzzuk végig a porszívót, és ne feledkezzünk meg kedvencünk kosaráról sem...

A porszívófejek közül különösen jól használható a háromszög alakú, amelyik a leghozzáférhetetlenebb sarkokból, szögletekből, ládákból is kiszippantja a port, sőt a kandallóból is a hamut.

Hetente legalább egyszer porszívózzuk ki a szőnyegeket, havonta egyszer a matracokat, a kárpitozott bútorokat, a porfogó sötétítő függönyöket és faliszőnyegeket. A szövetek tisztításához a külön erre a célra való tisztítófejet használjuk, hogy az anyag ne sérüljön.

A pormentesítő hadjárat legfontosabb lépései

– A lakás bejáratához PVC-vel megerősített poliamid, gépben mosható portaszító lábtörlőt tegyünk. Porszívózásnál ne feledkezzünk meg róla! Kerüljük a jó öreg kókusz-lábtörlőt: bolyhosodik, és előszeretettel veszíti el szálait...

– Csökkentsük a minimumra a porfogók számát: a por és (különösen a macskától származó) allergének kedvelt fészkét, a padlószőnyeget cseréljük fel kőpadlóval vagy kemény fából készült parkettával: ezeket könnyebb tisztítani, tehát egészségesebbek. Ha puha, lágy mivolta miatt semmiképpen sem szeretnénk lemondani a padlószőnyegről, válasszunk olyat, melyet poratka- és baktériumölő szerrel kezeltek, tehát kevésbé porosodik. Csakúgy mint a többi szőnyeget, évente egyszer ezt is alá kell vetni szőnyegmosásnak, hogy megszabaduljunk a porszívó által eltávolíthatatlan, beléágyazódott portól.

– Lehetőleg kerüljük a faliszőnyegeket, a vastag függönyöket, a kóccal, lószőrrel kitömött bútorokat, a mennyezetes és emeletes ágyakat, a szárazvirágot (ami idővel porrá morzsolódik), a lábatlan vagy túl alacsony bútort, amelyik alatt nem lehet porszívózni, a gyapjúmatracokat és a tollpárnát, valamint tollpaplant. Mindezek helyett jobb a műszálas. Ha a háztartásban mégis akad néhány a fentiek közül, takarításnál fordítsunk különös gondot a portalanításukra. A tollpárnákat, pehelypaplanokat tisztítassuk ki iparossal.

– Szellőztessünk minél gyakrabban, még akkor is, ha városban lakunk, ahol nagyobb a légszennyeződés. Forgalmas nagyvárosban, földszinti lakásnál legjobb a kora reggeli szellőztetés. Hagyjuk nyitva az ablakot minél tovább, hogy a szoba levegője kicserélődjön, és a porkoncentráció csökkenjen. Az allergiás gyermek szobájában tanácsos éjszakára is kissé nyitva hagyni egy ablakot. Ne torlaszoljunk el soha semmiféle szellőzőnyílást vagy szellőzőrácsot.

– Porszívózás közben nyissunk ablakot. Gyakran szellőztessük, rázzuk ki az ágyneműt – az ideális az lenne, ha mindennap megtennénk.

– Télen ne fűtsük túl a lakást: minél melegebb van, annál több por lebeg a levegőben (a meleg levegő felfelé áramlik). 20 ˚C-nál ne legyen több, a hálószoba hőmérséklete pedig, ha lehet, ne menjen 18 ˚C fölé.

– Használjunk párásítót – a port ugyan nem szünteti meg, de csökkenti a levegőben szálló porkoncentrációt. A nagyon száraz helyiségekben kiszárad az ember torka és orra. Ha a szoba páratartalma 30 százaléknál alacsonyabb, a kórokozók könnyebben megtámadják a légutak kiszáradt nyálkahártyáját; a szárazság a kontaktlencsét viselők szemét is jobban megviseli. Minden típusú radiátorhoz, az elektromoshoz is, külön párásító kapható. Tegyünk némi eukaliptusz -vagy fenyőolajat a párásítófolyadékba – tisztább és kellemesebb illatú lesz az otthon levegője.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK