Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Csípőprotézis műtét utáni teendők
2013. május 10. 08:22

csípő, protézis, műtét

Csípőprotézis műtét utáni teendők
Előrehaladott csípőízületi kopás (coxarthrosis) esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna) már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé.
Csípőprotézis műtét utáni teendők

A műtét célja, hogy csökkentsük a beteg fájdalmát, és ezzel egyidőben a mozgást, valamint az ízület stabilitását helyreállítsuk. A csípőízületi protézis beültetése különböző rögzítési technikákkal történhet.

Ennek alapján megkülönböztetünk cementes vagy cementnélküli rögzítési módszereket, vagy a kettő ötvözetét, az ún. hibrid technikát.

A beépített implantátum anyagát tekintve is különböző komponensű lehet; polietilénből, fémből vagy kerámiából készülhet.

Minimál invazív endoprotézis

Reális törekvés az ortopéd sebészek részéről, hogy a műtét a lehető legkisebb megterheléssel járjon a beteg részére. Ez az úgynevezett minimál invazív endoprotézis műtéti technika kifejlesztésével érhető el.

Ennek lényege, hogy kis bőrmetszésből, majd az izmok átvágása nélkül, csak azok szétválasztásával tárják fel a csípőízületet. Fontos azonban azt tudni, hogy ilyen műtétre csak a betegek kb. 20 százaléka alkalmas. Ez utóbbiak közé tartoznak azok, akik nem túlsúlyosak és fiatalabb életkorúak.

Már a műtét előtt fontos tudni azt, hogy milyen lehetséges szövődményei vannak a beavatkozásnak általánosságban, és az adott beteg esetében is. Ez fogja meghatározni ugyanis a műtéti technika kiválasztását, majd a műtét utáni teendőket.

A műtéti kockázat jelentősen csökkenthető a beteg részletes kivizsgálásával és előkészítésével.

Fontos rögzíteni az általános szív-és érrendszeri állapotot, társuló belgyógyászati megbetegedéseket (pl. cukorbetegség, magasvérnyomás).

A műtét előtt úgy kell változtatni a beteg gyógyszerelésén, hogy egy ideális, stabil állapotot érjünk el, mely a lehető legkisebbre csökkenti a későbbi szövődmények előfordulását.

Mélyvénás trombózis, tüdőembólia

A műtét utáni első héten a leggyakoribb az előfordulásuk, de gyakran észrevétlen maradnak. A tüdőembólia sokszor az észlelésre nem került trombózis következtében alakul ki.

Ezek gyakoriságát egyrészt a beteg lehető legkorábbi mozgatásával, az alsó végtagra tekert rugalmas pólya használatával, másrészt véralvadásgátló gyógyszeres kezelés adásával csökkenthetjük.

A végtag használata során az izommunka következtében, javul a vénás visszaáramlás, a trombózis kialakulásának valószínűsége csökken. A műtétet követően 4 hétig bőr alá adva, kis molekulasúlyú heparin injekciót kapnak a betegek 

Fertőzés a műtét következtében

A műtéti területen kialakult bevérzés (heamatoma) talaján, vagy gyengült immunrendszerrel rendelkező szervezetben, könnyebben alakul ki fertőzés. Ennek megelőzésére már a műtét előtt fontos az esetleges krónikus gyulladás, fertőző góc felszámolása.

A kíméletes műtéti technika, pl. a minimál invazív sebészet is, jelentősen csökkenti e szövődmény előfordulását. Ha nagy kiterjedésű a haematoma, akkor steril körülmények között ki kell üríteni a vérömlenyt. Végül az antibiotikum használata alapvető a fokozott rizikójú betegek esetében.

Már a műtét után közvetlenül elkezdett gyógytorna, légzőgyakorlatok fontos szerepet töltenek be a tüdőgyulladás megelőzésében. 

A tapasztalat szerint a műtéti technikától függetlenül, a protézisek 90 százaléka stabil marad az első 10 évben. A kilazulást előidézheti a fokozott és nem megfelelő ízületi terhelés, de az implantátum anyaga is elkophat idővel.  

Miként terheljük az ízületet? 

Fontos, hogy a gyógytornász által megtanított gyakorlatokat otthon folytassuk tovább, mert a megfelelő izomerőt csak így nyerhetjük vissza. 

  • Cementes protézis esetében, a kórházi bentlét alatt csak könyökmanót, illetve járókeretet használhat a beteg, majd később egyetlen mankóval, 6-8 hét elteltével járóbottal közlekedhet.

  • A cement nélküli protézis esetében, hosszabb idő szükséges a tökéletes stabilitás eléréséhez. Ilyenkor 3 hónapig csak mankóval járhat a beteg. Ezt követően, ha az orvosi ellenőrzés során nincs kilazulásra utaló jel, akkor lehet áttérni a bot használatára.

  • Minden olyan gyakorlatot, vagy hirtelen mozdulatot kerülni kell az első időszakban, mely a csípő ki- és beforgatásával jár. Futás, guggolás szintén tilos!

  • Az úszás (mell- és hátúszás) nagyobb terhelés nélkül mozgatja a csípőket, hasonló jó eredményt lehet elérni a szobakerékpár használatával. Ezeket a sporttevékenységeket, csak a műtét után 2 hónappal lehet fokozatosan bevezetni.

Néhány praktikus tanács a mindennapi tevékenységekhez

  • Kezdetben székre, vagy kanapéra történő leüléskor, a műtött végtag nyújtva maradjon, hátul támaszkodjunk meg a kezünkkel, ne terheljük a csípőt! A súlypontot a másik végtagra, illetve a keresztcsontra kell helyezni.

  • Hosszabb ideig ne üljön egyhelyben, ha mégis rákényszerül, akkor időnként álljon fel néhány percre, sétáljon!

  • Használjon WC magasítót, mert az szintén kevésbé terheli a csípőt leüléskor! Kádban való fürdés helyett zuhanyozzon! Ennek rövidtávon a sebgyógyulásban van nagy jelentősége, de a csípőnek is kevésbé megterhelő.

  • Egyéb praktikus eszközök, pl. csúszásgátló szőnyeg, vagy hosszúnyelű cipőkanál beszerzése is fontos a csípőkímélet végett.   

  • Figyeljen a testsúlykontrollra! Az elhízás fokozza a csípőprotézis kilazulásának kockázatát!

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK