Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Az Ön gyermeke is rosszul étkezik?
2013. március 04. 08:05

serdülők, csontritkulás, csontsűrűség, elhízás, egészséges táplálkozás

Az Ön gyermeke is rosszul étkezik?
Segítsük őket az egészséges táplálkozásban! A kamaszkor egyet jelent a kiszámíthatatlan étkezési szokásokkal, hiszen a tinédzserek életét a barátok, a sport és a házi feladat töltik ki. Ugyanakkor ez a gyors fejlődés ideje is, amikor az egészséges étkezési szokásoknak még nagyobb a jelentőségük. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a serdülőket tápláló ételek megválasztására ösztönözzük, és megmutassuk számukra az egészséges alternatívákat.
Az Ön gyermeke is rosszul étkezik?
Rossz étkezési szokások
 
Manapság a tizenéveseknek sokkal nagyobb a szabadságuk, és sok mindenben hozhatnak saját döntéseket. Ez étkezési szokásaikra is hatással van, ugyanis többet járnak vendéglőbe enni, gyakrabban látogatják a gyorséttermeket, és ebédet az iskolai büfé automatákból vásárolnak. Valószínűleg nem reális elvárni a serdülőtől, hogy barna zacskóban vigye az ebédjét az iskolába, amikor a barátai a gyorsétteremben esznek, vagy csak hasábokra vágott répát rágcsáljon, ha mindenki más csipszet ropogtat.
 
Nekünk, felnőtteknek, persze ez nem tetszik, de a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha megtanítjuk tizenéves gyermekeinket jobban választani (még ha nem is tökéletes a választás), akár otthon, akár az iskolában vagy étteremben esznek. 
 
Erős csontok és elhízás
 
A serdülők étkezési szokásainak javítása két okból döntően fontos: az erős csontozat felépüléséért és az elhízás megelőzése miatt. Az egész életre szóló erős csontok alapja tizenéves korban és a fiatal felnőtt korban alakul ki kb. 30 éves korig. Ekkor éri el a csontsűrűség a csúcsát, azaz ilyenkor a legerősebbek a csontjaink. Mégis a felmérések azt mutatják, hogy a serdülők nem kapnak elegendőkalciumot az erős csontok épüléséhez, és ez vezethet később csontritkuláshoz. 
 
A normál testsúly karbantartása is rendkívül fontos, hiszen az elhízás gyakran vezet 2-es típusú cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez és magas vérnyomáshoz, ami a legáltalánosabb állapot a felnőtteknél. Ezeknek a problémáknak a legjobb kezelése és megelőzése gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt, az egészséges étrend és a testmozgás összehangolása. Tizenéves korban a pozitív étkezési minták szerinti nevelés is nagy valószínűséggel egész életükre kihat.
Tippek a szülőknek
 
Tanítsuk meg a serdülőknek, hogy "egészségesebben" enni nem azt jelenti, hogy kedvenc ételeikről teljesen le kell mondaniuk. Sok tinédzser számára elég az adagok csökkentése, vagy nagyobb tápértékű élelmiszerek fogyasztása.
 
Tudomásul kell venni, hogy a tizenévesek gyorsételeket esznek, mégis arra bíztassuk őket, hogy a lehető legkisebb adagot vegyék, vagy az extra méretű ételeket osszák meg a barátjukkal.
 
Arra is ösztönözzük őket, hogy tápláló italokat, például gabonaitalokat válasszanak inkább, minthogy állandóan szénsavas üdítőket vagy energiaitalokat igyanak.
 
Szorgalmazzuk az ételek címkéjének elolvasását. Hangsúlyozzuk ki a tiniknek való kulcsfontosságú tápanyagokat, így a kalciumot és a vasat. Kezdjék a serdülők a napot egy tál tejes gabonapehellyel, ami nagyszerű módja, hogy több kalciumhoz jussanak.
 
Emlékeztessük a serdülőket, hogy reggelizzenek, ebédeljenek és vacsorázzanak. Az étkezések kihagyása nem segít a fogyásban, és akadályozhatja a szükséges tápanyagok bevitelét.
Bátorítsuk a tizenéveseket, hogy olyan tevékenységet válasszanak, ami örömet szerez nekik, és legalább 30-60 perces mozgást végezzenek a hét több napján is.
 
Összegzés
 
Időnként talán nehéz elhinni, hogy a tinédzserek önálló személyiségekké nőnek majd fel, akik jó döntéseket hoznak a táplálkozásuk és a tevékenységük megválasztásáról. Mindazonáltal a táplálkozásra való nevelés erőfeszítései hosszú távon segíteni fogják őket, hogy tényleg úgy csinálják, ahogyan azt tőlünk hallották, tanulták.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK