Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Átütő kísérleti siker a bénulás kezelésében
2013. február 20. 09:31

idegrendszer, mozgásegészség, mozgásszervi betegségek, bénulás, gerincsérülés

Átütő kísérleti siker a bénulás kezelésében
Néhány hét kezelés után újra járnak, sőt ugrálnak és futnak azok a laboratóriumi patkányok, amelyek kísérletesen előidézett súlyos gerincsérülés nyomán mind a négy végtagjukra lebénultak. A módszert hamarosan embereken is kipróbálhatják.
Átütő kísérleti siker a bénulás kezelésében

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói Grégoire Courtine vezetésével olyan módszert dolgoztak ki, amely a sérült gerincvelő kémiai és elektromos serkentésével visszaadja a gerincsérült állatoknak az akaratlagos és koordinált mozgás képességét. 

Az eljárás a gerincvelő saját természetes "intelligenciáját" - az alapvető mozgásokat szervező képességét - és önhelyreállító kapacitását is kihasználja. Az eredményeket Courtine-ék először tavaly júniusban adták hírül a Science hasábjain, de a rangos folyóiratot kiadó American Association for the Advancement of Science (AAAS) idei konferenciáján már az emberi kipróbálás felé tett első lépéseket vázolták fel.

Futott a pár hete még béna patkány

A kutatás, amely öt évvel ezelőtt a Zürichi Egyetemen vette kezdetét, jelentősen hozzájárult a központi idegrendszerről alkotott tudományos kép pontosításához, és egyben komoly reményt ébreszt az iránt, hogy a gerincsérüléstől lebénult emberek egyszer visszanyerhetik mozgásképességüket. 

Ha a kísérletekben megfigyelt idegsejt-regeneráció emberekben is hasonlóan zajlik majd, mint a patkányokban, a kerekes szék elhagyása nem csupán álom lesz többé a gerincsérültek számára. A kísérletekben a gerincvelő kémiai és elektromos ingerlése, valamint egy robot irányította külső tartószerkezet segítségével a pár héttel azelőtt még teljesen béna patkányok nemcsak önálló járómozdulatokat kezdeményeztek, de futni, lépcsőt mászni is próbáltak, és kikerülték az eléjük helyezett akadályokat.
Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK