Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Amikor nem látunk tovább az orrunknál
2013. március 27. 11:30

szembetegség, rövidlátás, szemüveg

Amikor nem látunk tovább az orrunknál
A rövidlátásról. Lehet, hogy azt vesszük észre, nem látunk élesen vezetés közben, vagy már jóval korábban, még az iskolában feltűnik, hogy bizony a táblához közelebb kell ülnünk. A rövidlátás korrigálható. Ismerjük meg jobban a szem gyakori fénytörési hibáját!
Amikor nem látunk tovább az orrunknál
Ha egészséges a szemünk, akkor bármilyen távolságban is van az általunk megfigyelt tárgy, a kép mindig a retinára vetül. A látóideg ilyenkor éles képet továbbít az idegrendszer felé. Rövidlátás (latinul myopia) esetén azonban a szem tengelye hosszabb, így a kép a retina síkja előtt képződik, a retinán pedig képpont helyett folt keletkezik. Ebben az esetben a látóideg homályos képet továbbít a távoli tárgyakról, viszont a közeli tárgyakat élesen látjuk.
 
Ez a fénytörési hiba a lakosság 10 százalékát érinti hazánkban. Általában 8-12 éves kor között jelenik meg, és majdnem mindig 20 éves kor előtt alakul ki. A gyermekeknél leginkább akkor kell gyanakodni, ha hunyorítanak, amikor távolra néznek, illetve közelebb teszik a könyveket, játékokat, vagy az utcán nem ismerik fel a távolból közeledő, ismerős arcokat.
 
Mi az oka?
 
Az oka lehet, hogy erősebb a szem fénytörése, mert a fénytörő közegek (szaruhártya, szemlencse) felszíne domborúbb, vagy az, hogy hosszabb a szem tengelye. Az alkalmazkodás átmeneti görcse okozza a tranzitoricus myopiát, melynek oka gyakran a fáradtság, de kiválthatják gyógyszerek, egyes központi idegrendszeri betegségek, mérgezések is.
 
Az alkalmazkodás fokozza a rövidlátás kialakulásának esélyét, így aki gyermekkorában - amíg a szemgolyó növekszik - sokat olvas rossz fényviszonyok között, annak nagyobb esélye van arra, hogy felnőtt korára rövidlátóvá váljék.
 
Ha valaki felnőtt korban válik rövidlátóvá, más is állhat a háttérben, mint például a cukorbetegség, az elvékonyodott szaruhártya körülírt kidomborodása (keratoconus), az ideghártya-leválás, a szürke hályog és a sugártest tónusfokozódása (akkomodációs görcs).
Tünetek, diagnózis, kezelés
 
Ha valamilyen fentebb felsorolt panasszal fordulunk szakemberhez, először a látásélességet fogja megvizsgálni, méghozzá egy jól megvilágított látáspróba tábla segítségével, melyen felülről lefelé csökkenő nagyságú jelek, betűk, képek vagy számok vannak. Szóba jöhet még a fénytörés objektív meghatározásaira a skiaszkópia (árnyékpróba), az automatikus refraktometria, a keratometria, a corneatopográfia és az ultrahang-vizsgálat is.
 
Ha a diagnózis igazolta a rövidlátást, konkáv szemüveggel, illetve kontaktlencsével történhet a korrekció, és a dioptria alapján a kis fokú rövidlátóknak 0-4 dioptriás korrekcióra, míg a közepes fokú rövidlátóknak 4-8 dioptriára van szükségük. Rövidlátás esetén szóba jönnek a különböző műtéti beavatkozások is, melyekkel a nagyfokú rövidlátás progressziója megállítható vagy lassítható.
 
Fontos a rendszeres orvosi kontroll, illetve az is, hogy rövidlátóként a tanuláshoz, íráshoz, olvasáshoz megteremtsük az optimális körülményeket. Ügyeljünk arra, hogy az asztal megfelelő magasságához beállított széken üljünk, illetve a megvilágítás legyen egyenletes, nem vakító. Ezekkel is elősegíthetjük ugyanis a meglévő panaszok csökkenését, illetve megakadályozhatjuk súlyosbodásukat.
 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK