Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Allergiás? Cseppet se aggódjon!
2013. május 31. 11:38

orrspray, nehéz légzés, orrcsepp, orr, orrdugulás

Allergiás? Cseppet se aggódjon!
Az ember általában orrlégzőnek születik. Szakkönyvek leírják, hogy ha egy csecsemőnek bedugul az orra és nem szelel, nem minden esetben jut eszébe, hogy kinyissa a száját és ott vegyen levegőt. Minden bizonnyal a "bölcsőhalál" egyik oka is egy ilyen gátolt orrlégzés rovására írható.
Allergiás? Cseppet se aggódjon!

Az orr szerepe a szagok azonosításán és a hangképzés befolyásolásán kívül az alsó légutak védelmét is biztosítja. Az orrban lévő nyálkahártya az orrkagylók barlangos testjein keresztül az orron átáramló levegőt megszűri, megnedvesíti, felmelegíti és tisztítja. A szájon át vett és használt levegő száraz, hideg és poros. Ezáltal az alsó légutak, főleg a tüdő szennyeződését okozza, mivel a nyálkahártya felületére lerakódva a légcserét gátolja.

A szagok, illatok felismerése sokszor életmentő lehet, míg az egyénre jellemző beszédhang az orrlégzés károsodása miatt a fülnek kellemetlen orrhangzósságot hozhat létre. Az ember megfelelő életminőségéhez hozzátartozik a jó orrlégzés. Az orrlégzés javítására orrcseppeket vagy orrsprayt használhatunk. Sajnos az ideális, az elvárásoknak megfelelő orrcsepp, amely hosszabb használat után sem károsítja az orrnyálkahártyát és nem alakul ki hozzászokás, nem létezik.

Az allergiás orrnyálkahártya-gyulladásról (rhinosinusitis)

A vizes orrfolyást, tüsszögést és orrdugulást gyakran kisérik szemtünetek viszketés, könnyezés, periorbitális ödéma formájában, valamint az orr- és torokviszketés. Sok esetben fáradtság, fejfájás, a koncentrálóképesség csökkenése egészítheti ki a tüneteket. A panaszok súlyossági foka erősen változó, az enyhétől a munkaképesség-csökkenésig. A szezonális allergiás rhinitis kiváltó okai különböző virágporok- pollenek- és gombaspórák lehetnek. A nagy tömegben könnyű polleneket termelő, szélporozta növények jelentős számú allergiás betegnél váltanak ki tüneteket.

Hazánk éghajlati viszonyai között az allergiás szezon már februárban elkezdődhet a kora tavasszal virágzó bokrok és fák pollenjei miatt, ilyenek a mogyoró, a nyír, az éger és a kőris. Igen jelentős az április végétől júliusig tartó „fűszezon” , amikor a füvek és egyes gabonafajták, a rozs és a kukorica súlyosabb tüneteket váltanak ki. A gyomok, ürömfélék, az útfű, a parlagfű és a csalán augusztustól- októberig pollinálnak és tartják fenn az allergiás szezont. Hazánkban a parlagfű kiemelten súlyos problémát jelent, mivel gyakorlatilag az egész ország területe nagymértékben fertőzött. Júliustól októberig a különböző gombaspórák, az Alternaria és a Cladosporium magas légköri koncentrációja vált ki allergiás tüneteket érzékeny egyének esetében.

Allergizálhatnak az állati szőrök, leggyakrabban a macska, kutya, nyúl és tengerimalac. Igen gyakran - főleg gyermekkorban - élelmiszerek is kifejezett allergiás tüneteket okoznak, ilyenek a tej, tojás, szója, vaj, vanília. Felnőttkorban foglalkozási allergének, vegyszerek is okoznak perenniális tüneteket.

Van megoldás

A gátolt orrlégzés és az ezzel kapcsolatos tünetek és panaszok miatt szükséges orrcsepp használata, de csak rövid ideig, 7-10 napig. Az allegiás náthák antihisztamin kezelésének beállításakor is néhány napig szükséges valamilyen orrcsepp alkalmazása.

A legjobban tolerálható vegyület a xylometazolin, amely gyermekeknek és felnőtteknek megfelelő erősségben kapható. A Novorin orrcsepp külön előnye, hogy jól kombinálható más gyógyszerekkel, felhígítva nem izgatja a beteg orrnyálkahártyát és így nem súlyos esetekben önálló kezelésként is alkalmazható.

Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK