Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Aduász az ananász
2015. február 20. 21:08

ananász, gyógyhatás

Aduász az ananász
Az ananász Dél-Amerikából indult világhódító útjára. Salátákhoz, húsokhoz, kompótként, gyümölcsléként, szárítva és frissen is fogyaszthatjuk. Az izgalmas ízű gyümölcs igazi szuper élelmiszer, amire bátran gondolhatsz akár gyógynövényként is.
Aduász az ananász

Az ananász hatóanyaga

Termése és szára bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a fehérjelebontást (húsok, tojás, sajt) segítheti elő. Termésében az A-vitamin előanyaga (béta-karotin) és C-vitamin is található.

A közelmúltban, amikor a média oly sokat foglalkozott az enzimekkel, a por alakban vagy kivonatként forgalomba került száraz ananászról ( termésről és szárról) elterjedt, hogy természetes módon fogyaszt. A bromelainnak fehérjebontó és zsírszövetromboló hatást tulajdonítottak. Az előbbi be is igazolódott, az utóbbit viszont mindeddig egyetlen kísérlet sem bizonyította.

Az ananász gyógyhatása

A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyümölcsben, a papajában megtalálható papinhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelenthetnek.

Antioxidáns tartalmának köszönhetőn fellép a káros szabadgyökök ellen. C-vitamint, többféle B-vitamint, magnéziumot,vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz a wikipedia.org forrásai szerint.

Felhasználása

A zöld gyümölcs étvágygerjesztő, és hatásosnak mutatkozik a rossz emésztés javításában. Az érett gyümölcs csökkenti a gyomor savasságát és a bélgázképződést. Gyulladásgátló és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is javasolják.

Figyelmeztetés

Az ananász gyümölcsének és levének általában nincs mellékhatása. Hatévesnél fiatalabb gyermekeknek azonban nem javasolt, mivel nyálkahártyájukat irritálhatja a bromelian. Ritkán előfordulhatnak bizonyos mellékhatásai is: gyomorgörcs, hasmenés vagy allergiás reakciók. Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!

Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/aduasz-az-ananasz
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK