Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz
2013. január 30. 08:50

tej, kalcium, tejtermék, zsíros, zsírszegény

A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz
Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető – olvasható az ajánlásban. Mi a helyzet azokkal, akik nem bírják a tehéntejet? Házi tej vagy dobozos? Nagyon sok tévhit kering a fejekben a tehéntejről, annak hasznosságáról vagy éppen károsító hatásáról. Tíz év leforgása alatt közel 12 literrel csökkent az évi egy főre jutó tejfogyasztás, ez azt jelenti, hogy havonta majdnem egy literrel kevesebb tejterméket viszünk be a szervezetünkbe, mint 2000-ben. Összeszedtünk 10 alapvető kérdést, a válaszokban pedig dietetikus segített.
A tej: 10 kérdés, amelyekre itt a válasz
1. Miért olyan fontos?
 
Van helye a táplálkozásunkban a tejnek – mondja Turcsák Katalin dietetikus. A legfontosabb kalciumforrásunk, tartalmazza a hasznosuláshoz fontos D-vitamint és laktózt, azaz a tejcukrot, valamint fehérjéi teljes értékűek és könnyen emészthetőek.
Az optimális csonttömeg kialakításához elengedhetetlen a megfelelő kalciumbevitel. Bár a csúcs csonttömeg 25-30 éves korunkra kialakul, a csontsűrűség megőrzése érdekében egész életünkben fontos, hogy rendszeresen igyunk tejet és sokat mozogjunk.
Vannak azonban olyan betegségcsoportok, ahol nem ajánlott, vagy éppen mértékkel ajánlott a fogyasztása, ilyen például az öröklődő anyagcserebetegség, a PKU, illetve a cukorbetegség vagy az epebántalom.
Cukorbetegek reggel és délelőtt ne igyanak tejet, mert magasra emeli a vércukorszintet, délután pedig maximum 1-1,5 dl az ajánlott mennyiség - tanácsolja a szakember.
 
2. Mennyi tejet igyunk?
 
Már napi fél liter 0,1-1,5 % zsírtartalmú tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék (5dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány sajt) fedezi a felnőttek napi kalciumszükségletének nagy részét.
Gyermekorvosok úgy tartják, hogy a csecsemők gyomor- és bélrendszere nem képes rendesen megemészteni a tehéntejet, ezért nem tanácsolják korai (12 hónapos kor előtti) bevezetését a baba étrendjébe.
 
3. UHT? Mit jelent?
 
Az UHT rövidítés az Ultra High Temperature Treated elnevezést takarja, a feldolgozási eljárásra utal. A tejet néhány másodpercre ultra magas hőmérsékletre (135°C) hevítik, majd hirtelen lehűtik és aszeptikus (csíramentes) környezetben többrétegű kartondobozba töltik. Ez az eljárás megakadályozza, hogy levegővel és fénnyel érintkezzen a tej. Ebben a formában különböző zsírtartalmú változatok kaphatóak, és igen hosszan elállnak.
A pasztőrizálásnál 100°C alatt történik a hőkezelés, kétféleképpen. A cél, hogy lecsökkentsék a mikroorganizmusok számát olyan szintre, ahol már nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ezek a termékek 3-5 napig fogyaszthatóak.
 
4. Tejes ital? Az meg mi?
 
A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján a tej alapú italok esetén az egyszerű tejhányad meghaladja az 50 százalékot, de nem éri el a 70-et, és az előállításához írót, savót, permeátumot (alacsony fehérjetartalmú mellékterméket), esetleg vizet, vagy ezek keverékeit, továbbá egyéb élelmiszereket és adalékanyagokat is felhasználhatnak. Megnevezésükben a tej szó azonban még szóösszetételben sem szerepelhet.
A tejes vagy reggeli italok fehérjetartalma jóval kisebb, kalciumból is kevesebbet tartalmaznak, mint az azonos mennyiségű tejek.
 
5. Mi a teendő a nyers, házi tejjel?
 
A nyers tejet fejés után leszűrik, azonnal lehűtik és így is tárolják. A biztonságos fogyasztás érdekében nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt felforraljuk. Jó minőségű házi tejből készíthetünk aludttejet, ebben az esetben nem kell felforralni, a tejsavbaktériumok hatására magától megalszik. Egy bögrébe vagy tálba öntsünk a tejből, majd hagyjuk kint egy-két napra a konyhapulton, a tetején tejzsír, tulajdonképpen tejföl képződik, ezt is felhasználhatjuk.
 
 

6. Tocsog a zsírban a házi tej?

A csomagoláson látható jelzések a zsírtartalomra utalnak: a félzsíros jelzése a 2,8 %, a zsírszegény 1,5 százalékos, a sovány pedig maximum 0,5 százalékos zsírtartalmú. A standardizált teljes tejlegalább 3,50 % (m/m) zsírtartalmú. A piacon beszerzett házi tehéntej zsírtartalma igen magas, minimum 3,6 százalékos.
 
7. Miért nem bírom a házi tejet?
 
A nyers tejnek jóval nagyobb az energiatartalma, több mint 50 százalékkal több telített zsírsavat tartalmaz, mint a 1,5 százalékos dobozos. A magasabb zsírtartalom ezért egyeseknél gyomor- és bélpanaszt okozhat.
Az ipari feldolgozás során a tejet homogénezik, ennek során a zsírgolyócskáit fizikai úton elaprózzák. Az eljárás következtében lecsökken a méretük, megakadályozva a felfölöződést. Előnye, hogy a zsír felszívódása a kisebb zsírgolyócskák miatt könnyebbé válik, így a gyomor- és bélpanaszokban szenvedők jobban tudják hasznosítani a homogénezett tej zsírtartalmát.
 
8. Érzékenység vagy allergia?
 
A tejcukor-érzékenység (laktóz-intolerancia) nem tévesztendő össze a tejallergiával. Az előbbi a tejcukrot bontó enzim hiányának vagy csökkent működésének a következménye, azaz egy emésztési zavar. A tejallergiás beteg a tehéntej fehérje összetevőire válik érzékennyé. Ez leginkább az 1-2 éves gyerekeket érinti.
 
9. Annyi a téves információ! Kinek higgyünk?
 
Az információáramlás felgyorsulásának következtében már mindenki könnyen tájékozódhat az interneten, ahol sajnos nagyon sok tévhit kering, nem megalapozott információkkal árasztva el a fogyasztókat. A szakmai hátteret mellőző diéták követése akár egészségkárosodáshoz is vezethet, nagyon fontos hogy szakembertől, szakmai háttérrel rendelkező intézettől kérjünk segítséget, mielőtt diétába kezdünk, elhagyunk fontos élelmiszereket, vagy csak információra éhezünk.
 
10. Miért fontos az iskolatej program?
 
Folytatódik az iskolatej program az állami fenntartásba vett iskolákban. Bővül a programban igényelhető termékek köre is: idén már laktózmentes tejet is kaphatnak az iskolások, így a tej egyes összetevőire érzékeny gyermekek is hozzájutnak az italhoz. Az OÉTI a WEBBeteg kérdésére közölte: az iskolatej programnak nevelési célja is van, ugyanis a fiatalkorban rögzülő rossz táplálkozási szokások a későbbiekben hozzájárulhatnak különböző krónikus megbetegedések kialakulásához.
Forrás: webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK