Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A szemed is védd!
2013. július 29. 09:28

szem, védekezés, UV-sugárzás, szemüveg

A szemed is védd!
Érzékszerveink közül a legösszetettebb, de egyben a legérzékenyebb a szemünk. A túl erős sugárzással szemben a szem védekezik, a pupilla összehúzódásával válaszol.
A szemed is védd!

Természetes védelem

Láthatatlan veszélyt jelent a 380 nm hullámhossznál rövidebb, szemmel nem látható ultraibolya sugárzás, valamint a nagy energiájú kék fény (400-475 nm), amely a napsugarakból érheti szemünket.

A természet szerencsére gondoskodott a szem automatikus védekezéséről ezekkel a sugarakkal szemben is egy "belső napszemüveg" által, amely képes elnyelni őket és nem engedi, hogy az éleslátás helyén, a makulán kárt okozzanak. Ezt a védelmet a makula felszínén koncentrálódott védőanyag: a lutein és a zeaxantin eredményezi.

Lutein és zeaxantin - makulapigmentek

„A lutein és a zeaxantin fényelnyelő hatásukon túl erős antioxidáns hatással is rendelkezik. A retinában szükséges magas oxigénellátás könnyen eredményez sejtkárosító oxidatív szabadgyököket, a lutein és a zeaxantin ezeket semlegesíti, ezzel védve a retina épségét. Mivel szervezetünk nem képes ezeket a molekulákat előállítani, mindkét anyagot táplálkozás során (spenót és káposztafélék, egyes gyümölcsök) juttatjuk a szervezetbe. A kiegyensúlyozott táplálkozással naponta átlag 2 mg-ot fogyasztunk, ami a szükséglet harmadát fedezi"- mondja dr. Ősapay György, a Pharmaforte szakértője.

Az időskori makula-degeneráció (Age-related Macular Degeneration = AMD)

„Idősebb korban a lutein és a zeaxantin mennyiségének csökkenése összefüggésbe hozható a látás romlásával, az AMD és a szürkehályog kialakulásával. A makula-degeneráció már fiatalabb korban elkezdődhet, de 40 éves kor felett egyre fokozódik a veszélye. A 75 év felettiek mintegy harmada szenved ebben a szembetegségben, amely a vakság kialakulásának első számú okozója. A makula-degeneráció jelenleg nem gyógyítható, de fejlődése, súlyosbodása lassítható. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy lutein és zeaxantin tartalmú étrend-kiegészítők tartós fogyasztása 40-60%-kal csökkentheti az AMD és 20-25%-kal a szürkehályog kialakulásának valószínűségét és előrehaladásuk ütemét. Szemészeti szűrővizsgálattal 50 éves kor felett célszerű a szem egészségét rendszeresen ellenőrizni. Különösen javasolt a szem egészségét figyelemmel követni és luteinnel óvni a dohányosoknak, valamint a képernyők előtt hosszan dolgozóknak"- véli dr. Ősapay, aki azt is hozzátette, hogy könnyebb a szem egészségét megőrizni, mint a károsodását korrigálni!

Forrás: anna.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK