Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A savanyú káposzta igazi csodaszer!
2013. január 28. 12:06

vitamin, savanyú káposzta, emésztés, diéta

A savanyú káposzta igazi csodaszer!
A savanyú káposzta az egyik legfontosabb élelmiszerünk télen. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, mely segít immunrendszerünk védelmében. Használjunk minél gyakrabban és változatosan!
A savanyú káposzta igazi csodaszer!

A savanyú káposztát ehetjük reggelire vagy uzsonnára szendvicsünk mellé, de kiváló társ lehet sült zöldségek, húsok, halak mellé is, vagy csak önmagában. Sokféle ízletes étel készíthető belőle, de ha szeretnénk C-vitamintartalmát is megőrizni, elsősorban nyersen fogyasszuk vagy rövid ideig párolva, főzve (ekkor még nem veszíti el teljes vitamintartalmát). Tartalmaz még B1-vitamint, karotint, illetve kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot és nátriumot. Gazdag rostokban és kevés kalóriát tartalmaz. 

 
A belek seprűje
 
De nemcsak gazdag vitamin- és ásványi anyag-tartalma miatt fontos rendszeresen enni belőle. Magas rosttartalmának köszönhetően ugyanis megtisztítja a belek falát. Az élelmi rostokat, mely nem más, mint a növényi sejtek sejtfala, azaz cellulóz, szervezetünk nem tudja megtisztítani, ezért kefeként végigsöpörnek a belekben, és minden salakanyagot eltávolítanak onnan. Ennek köszönhetően emésztésünk és székletünk is rendben lesz. Az epebetegek viszont csak óvatosan bánjanak vele.
Jobb, mint a joghurt
 
Bélrendszerünk működésére hasonlóan jótékony hatással van a savanyú káposztában található tejsav is, mely a káposzta érlelése során keletkezik. A tejsavbaktériumok száma a savanyú káposztában jóval magasabb, mint a joghurtban, így ha bélflóránk helyreállítására van szükség - például egy antibiotikumkúra vagy fertőzés miatt -, bátran fogyasszunk belőle. 
 
Kedvelt a diétában is
 
Alacsony kalóriatartalma és emésztőrendszerünkre gyakorolt pozitív tulajdonságai miatt a diétázók körében is kedvelt alapanyag. Segít szervezetünkből eltávolítani a lerakódott salakanyagokat, segíti az emésztést, így már pár nap után is könnyebbnek érezhetjük magunkat. 
 
A belőle készíthető ételek
 
A téli időszakban, amikor kevés friss zöldség kapható a piacokon, használjuk minél változatosabban a savanyú káposztát. Igyekezzünk nyersen vagy minél kíméletesebb módon megfőzni, hogy a benne lévő hasznos tápanyagok ne vesszenek el.
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK