Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A koleszterincsökkentés lassítja az elbutulást
2013. október 04. 08:31

koleszterin, koleszterin szint, agy

A koleszterincsökkentés lassítja az elbutulást
A koleszterincsökkentő gyógyszerek csaknem harmadával mérséklik az emlékezetromlás és a demencia kockázatát - mutatta ki egy több tanulmány adatait elemző, nagyszabású vizsgálat.
A koleszterincsökkentés lassítja az elbutulást

A sztatinok, vagyis a "rossz" koleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek egy éven túli szedése megóvhatja az agyat az Alzheimer-kórtól és a demencia egyéb formáitól - derült ki 16 tanulmány elemzéséből. A sztatinokat szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek írják fel.
A Baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói 16 tanulmány eredményeit elemezték. Ezekben összesen 23 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak, akiknek nem voltak emlékezetüket vagy szellemi képességeiket érintő orvosi problémáik, és 25 éven keresztül követték őket. Azt vizsgálták, milyen a sztatinok agyra kifejtett hatása rövid távon, és hogyan befolyásolja az Alzheimer-kór vagy az éreredetű, azaz vaszkuláris demencia kialakulását hosszú távú szedésük.
Azt fedezték fel, hogy a sztatinok egy évnél hosszabb ideig történő szedése 29 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát - ismertette a The Daily Telegraph a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányt.

A sztatinokról kimutatták, hogy mérséklik a vérereken belüli gyulladások kialakulását és a szélütést okozó vérrögök képződését. A kutatók arra utaltak, a gyógyszernek ez a hatása lehet az, amely csökkentheti az agyban a káros fehérjefelhalmozódást és a vérerek gyulladását.
Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK