Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A hőmérő öltöztet
2013. szeptember 17. 09:12

hőháztartás, test, hőmérő, hőmérséklet

A hőmérő öltöztet
Második bőrhöz hasonló, ultravékony, igen hajlékony és precíz elektromos lázmérőt fejlesztettek ki amerikai, kínai és szingapúri kutatók.
A hőmérő öltöztet

A készüléket olyan könnyű alkalmazni, mint egy tetoválást utánzó matricát, és a páciens bőrének semmilyen kellemetlenséget sem okoz - ismertette a Phys.org portál a Nature Materials című szaklapban megjelent tanulmányt.

Az Illinoisi Egyetem John Rogers vezette kutatócsoportja évek óta dolgozik ultravékony elektronikus tapaszokon. Két évvel ezelőtt fejlesztettek ki egy szenzorokat, LED-eket, tranzisztorokat, rádiófrekvenciás kondenzátorokat, antennákat, áramvezető tekercseket, sőt napelemet is tartalmazó tapaszt.

Legújabb munkájuk eredménye már egy olyan tapasz, amely a bőrön úgy fest, mint egy tetoválás, és - mivel ezt erre a speciális célra fejlesztették - folyamatosan méri a test hőmérsékletét. Annyira hajlékony, hogy akkor is működik, ha a bőr mozgás közben ráncolódik.  Mivel a felhelyezés területén egyszerre több ponton is mér, megfigyelhető vele a hőáramlás, valamint a vérerek összehúzódása és kitágulása, amint a környezet ingereire reagálnak.

Széleskörű, lakossági használatra egyelőre nem áll készen a hőmérő, mivel külső áramforrás szükséges hozzá, ám a kutatók dolgoznak a megoldáson: a bőrre ragasztott tapasz esetében a napenergia, a szervezeten belül, egyes szervek felületére erősített készülék esetében az élő szervezetek energiája, a bioelektromosság lenne az ideális.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK