Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A gyógyszertári hidratálókrém is lehet veszélyes
2013. január 29. 11:11

hidratálás, mikróba, krém

A gyógyszertári hidratálókrém is lehet veszélyes
Tizenkét hidratáló- és bőrtáplálókrém mikrobiológiai vizsgálatát végeztette el a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A mikrobiológiailag szennyezettnek talált krémek között volt gyógyszertári eredetű is.
A gyógyszertári hidratálókrém is lehet veszélyes

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség kozmetikai szaküzletben, hipermarketben, áruházláncokban, gyógyszertárban és ázsiai áruházban vásárolt hidratáló- és bőrtáplálókrémeket, amelyeket aztán független laboratóriumban vizsgáltatott be. Az eredeti csomagolású, többségében fóliázott termékek között voltak jól ismert világmárkák és magyar gyártók termékei is.

 
Magas csíraszám
 
Az akkreditált laboratórium két termék esetében rendkívül magas összcsíraszámot (aerob mezofil baktériumok) mutatott ki. Egy gyógyszertári, tartósítószer-mentes hidratálókrémben 3,8x105-en/gramm, az Aqua márkanevű, gyógynövényes biotermékként forgalomba hozott bőrápolókrémben pedig 4,4x104-en/gramm csíraszámot mértek, mely értékek jelentősen túllépik a hatóságilag elfogadható határértéket. A szövetség szerint ezek az arckrémek emberi felhasználásra alkalmatlannak minősíthetők.
 
Az összcsíraszám mellett vizsgáltatták egyes patogén baktériumok - az Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Clostridimok, Enterobaktériumok -, valamint penészgombák jelenlétét is. A patogén baktériumokra valamennyi termékminta esetében negatív eredményt kaptak, a penészszám egyik arckrémben sem lépte túl a határértéket.
 
"A káros mikroorganizmusok tevékenységének hatása nem minden esetben jelentkezik azonnal, ráadásul a hatás nemcsak a bőrfelszínen, hanem a bőr mélyebb rétegeiben is jelentkezhet. Enyhébb esetekben egyebek mellett bőrpír, viszketés tapasztalható, súlyosabb fertőzéskor karakteres vörös foltok, kiütések, gennyképződés, fájdalom, allergiás reakció léphet fel. A fogyasztók az esetleges bőrproblémák kiváltó okait szinte sohasem az arckrém mikrobiológiai szennyezettségében keresik, sőt nemegyszer még a kozmetikusok és a dermatológusok is beleesnek abba a hibába, hogy ha elváltozást észlelnek, a mikrobiológiai eredetű okokat eleve kizárják" - áll a sajtóközleményben.

Ne maradjon krémmaradvány a tégely szélén!

 
Ha egy mikrobiológiailag nagymértékben szennyezett arckrémet felbontunk és el kezdünk használni az egyébként is magas, úgynevezett induló csíraszáma rövid időn belül hatványozódhat, különösen, ha tartósítószert sem tartalmaz. A mikrobiológiai eredetű problémákért nem mindig a gyártó a felelős, a kereskedő tárolási és termékkezelési gyakorlata is nagyban befolyásolja a minőséget.
 
A szövetség azt tanácsolja, hogy amikor terméket választunk, ne feledjük, hogy a természetes eredetű alapanyagok hatékonyabbak, ugyanakkor kedvezőbb életfeltételeket biztosíthatnak a mikroszervezetek számára. Ily módon konzerválószer nélküli arckrémet csak akkor vásároljunk, ha rövid időn belül fel tudjuk használni. Ügyeljünk arra is, hogy a tubus vagy a tégely szélén ne maradjon krémmaradvány, mert ez pár napon belül a mikrobák melegágyává válhat.
Forrás: origo.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK