Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A fruktózfogyasztás növeli a csonttörés kockázatát
2012. szeptember 13. 07:25

cukorbeteg, csont, csontritkulás

A fruktózfogyasztás növeli a csonttörés kockázatát
Az élelmiszeriparban az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb mennyiségben alkalmazzák a fruktózt ízfokozásra.
A fruktózfogyasztás növeli a csonttörés kockázatát

Egy 0,33 literes dobozos üdítő jellemzően 39 gramm (9,7 teáskanálnyi) cukrot tartalmaz, melynek fele általában fruktóz.

A kukoricából, répából és cukornádból származó fruktóz az összes természetes cukor közül a legédesebb. A többi feldolgozott cukorhoz hasonlóan néhány kutatás a fruktózt is összefüggésbe hozza az elhízásjárvánnyal, valamint a szív-érrendszeri betegségek és az inzulin-rezisztencia terjedésével.

A New Jersey-i Orvostudományi Egyetem kutatói Ronaldo Ferraris vezetésével azt vizsgálják, vajon gátolja-e, és ha igen, hogyan gátolja a fruktóz a kalcium felszívódását a bélrendszerben. Az elégtelen kalciumfelszívódás felnőttekben csontritkuláshoz, gyermekekben pedig angolkórhoz vezethet. A csontok megfelelő felépítéséhez elengedhetetlen ásványi anyagot a szervezet maga nem képes létrehozni, ezért az étrenden keresztül kell bevinni. A kalciumszükséglet az élet különböző időszakaiban, például szoptatás és terhesség alatt megnőhet.

A kalcium szintjét több mechanizmus is szabályozza. Ha kevés a kalcium a vérben, a szervezetünk több mellékpajzsmirigy hormont (parathormon, PTH) termel, ami serkenti a vesék kalciumfelvételét, valamint a D-vitamin (kalcitriol) termelését a vesében. A kalcitriol serkenti a kalcium felszívódását a bélrendszerben, csökkenti a PTH termelését, és fokozza a kalcium felszabadulását a csontokból. A kalcium felszívódásának elősegítésére a bélrendszer sejtjei növelik a kalcium belépését lehetővé tevő csatornák számát. Amint a sejtbe kerül, a kalcium a kalciumkötő fehérjéhez kapcsolódik, amely eljuttatja a többi szállítórendszerhez, amelyek a véren keresztül elszállítják más szervekhez.

A fruktóz káros hatásainak vizsgálatához Ferraris és munkatársai nagy mennyiségű glükózzal, fruktózzal illetve keményítővel tápláltak kísérleti patkányokat. Három csoport szoptató állatokból, három kontroll csoport pedig nem vemhes állatokból állt. Ferraris elmondta, hogy mivel a kalciumcsatornák és a kötőfehérjék mennyisége a kalcitriol hormon szintjétől függ, megerősítették, hogy a kalcitriol szintje sokkal magasabb volt a szoptatós patkányokban. Ezekben a patkányokban a kalciumkötő fehérjék szintje is magasabb volt a bélrendszerben és a vesében. Amikor azonban az anyapatkányok fruktózt fogyasztottak, nem emelkedett meg a kalcitriol szintje. A szint ugyanaz maradt, mint a nem vemhes állatokban, és ennek következtében nem fokozódott a kalciumszállítás a bélrendszerben és a vesében.

A kalciumfelszívódás csökkenése a kalcium alacsonyabb szintjét eredményezi az egész testben, ami viszont a kalcium felszabadulásához vezet a csontokból. Ennek hatására csökken a csontsűrűség (csontritkulás), és nő a csonttörés kockázata.

Forrás: Betegszoba.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK