Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A cukorbetegség vakságot okozhat?
2015. március 24. 20:17

vakság, cukorbetegség, szemészet, retina, szem

A cukorbetegség vakságot okozhat?
A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti.
A cukorbetegség vakságot okozhat?

Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre. A rendszeres szemészeti kontroll elmulasztása így akár a látás teljes elvesztésével is járhat. 

Súlyos szövődmények


A cukorbetegség gyakran jár együtt súlyos szemészeti szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár a látás teljes elvesztését is okozhatják. A cukorbetegség szemészeti szövődményei napjainkban a betegek közel egyharmadában lépnek fel, és minden tizedik cukorbetegben súlyos látásromláshoz vezetnek. -hívja fel a figyelmet dr. Tóth Eszter az Oxygen Medical szemész orvosa.

Árulkodó  szemfenék


A diabéteszes betegek körében gyakrabban alakul ki zöldhályog, szürkehályog, illetve a szemmozgató  izmok bénulása. A szövődmények közül a legsúlyosabb a diabéteszes retinopathia, mely a szem fényérzékelő idegszövetének, a retinának a betegsége. Magyarországon ma ez a nem veleszületett és nem sérülés eredetű vakság második, az Amerikai Egyesült Államokban pedig első számú oka.
A cukorbetegség szemészeti szövődményei sokáig tünetmentesek maradhatnak a beteg számára, éppen ezért nagy jelentőségű a szemészeti szűrővizsgálatok elvégzése. 
A szemfenéki elváltozások egyik formája sem jár semmiféle fájdalommal, sem külső gyulladás jeleivel. A korai szakaszban a beteg látása teljesen normális lehet, csak szemfenék vizsgálattal mutatható ki az érelváltozás. Szemfenék vizsgálat során az orvos egy speciális eszköz segítségével a szemfenékre irányítja a fényt, majd az onnan visszatükröződő fény alapján alkot képet a szemfenék állapotáról. A vizsgálat fájdalommal nem jár. 

Mikor végeztessünk szemészeti vizsgálatot?

A cukorbetegség okozta vakság kivédésében döntő jelentőségű az optimális vércukor és vérnyomás biztosításával egy időben a betegek korai szemészeti ellenőrzése. Diabétesz esetén az első  szemészeti vizsgálatot a cukorbetegség diagnózisát követően ajánlott elvégeztetnünk. Ilyenkor minden részletre kiterjedő szemvizsgálatot végzünk, s az eredmények függvényében határozzuk meg a kontroll időpontját. -magyarázza dr. Tóth Eszter. A vizsgálatokat általában fél-egy évente, szükség szerint gyakrabban ismételjük. Különösen fontos a cukorbeteg kismamák nyomonkövetése, számukra a fogantatás előtt, az első trimeszterben, illetve a szemészeti állapot súlyosságától függően 1-12 hetente ajánlott a vizsgálat elvégzése.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK