Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások
2012. október 17. 14:33

cukorbeteg, diabétesz, műtét, vitamin

A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások
Napjainkban az orvostudomány fejlettségének, azaz a korszerű aneszteziológiának és az inzulinterápiának köszönhetően, nem jelent akadályt a cukorbetegek műtétre való felkészítése.
A cukorbetegek és a sebészeti beavatkozások

Cukorbetegség - Teendők a műtét alatt és után

A műtét alatti időszak: A fentiek betartása mellett az is megemlítendő, hogy a cukorbeteg a műtét alatt speciális kezelést igényel, infúzióban inzulint és a glükózt szükséges adni, emellett negyed-, félóránként kell ellenőrizni vércukrát stb.

A műtét után: Gyakran a műtétet követően napokig - amíg ételt, italt nem vehet magához - az inzulint is infúzióban adják tovább. Éppen ezért célszerű, ha az inzulinnal kezelt diabéteszes rendelkezik saját vércukormérő készülékkel, azt magával viszi a kórházba.


A kisebb műtéti beavatkozások

Kisebb műtéti beavatkozások, legfőképp helyi érzéstelenítésben végzett bőrsebészeti műtétek, ortopédiai műtétek, nőgyógyászati műtétek előtt a cukorbetegek sem igényelnek semmilyen speciális előkészítést, csupán azt, hogy vércukorszintjük az ideális közelében (5-10 mmol/l között) legyen, mert a posztoperatív időszak és sebgyógyulás csak ebben az esetben lesz zavartalan.

Ennek ellenére fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy amennyiben sebgyógyulási zavart, gennyedést, lázat, szokatlan bőrpírt, fájdalmat érez a műtét követően, mindenképp keresse fel operáló orvosát.

Nagyobb műtéti beavatkozások

A nagyobb műtéti beavatkozások, melyek például a has vagy a mellkas megnyitásával járnak, komoly terhelést jelentenek a cukorbetegségben szenvedőek számára. A betegeknek lehetőleg optimális keringési állapotba kell kerülniük, és ez sok esetben néhány napos kardiológiai előkészítést követelhet meg.

Nagyon fontos, hogy az anyagcsere paraméterek rendezettek legyenek, vagyis a vércukorszint éhgyomorra 5-7 mmol/l között, étkezést követően pedig 10 mmol/l alatt legyen.

Ezt legtöbbször úgy lehet csak elérni, hogy a beteg szájon át szedett antidiabetikumait inzulinra cseréljük, természetesen leggyakrabban csak átmenetileg van erre szükség.

Minden olyan műtét előtt, melynél várható a vércukorszintek műtét alatti megemelkedése, illetve a műtét jellegétől függően az operációt követően órákon vagy napokon át, tilos a szájon át történő étel-ital gyógyszerfelvétel (pl. gyomor-, bél-, hasnyálmirigy- vagy epeműtétek esetében), a korábban vércukorcsökkentő tablettákat szedő beteget inzulinra kell átállítani.

Ez 2. típusú cukorbetegeken leggyakrabban napi háromszori gyors hatású inzulin adásából áll. Ezen módon a diabeteses betegnek ugyanolyan esélyei lehetnek a műtét utáni gyógyulásra, mint egészséges társaiknak.
 

Forrás: Webbeteg.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK