Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A csípőt erősíti a tej és a joghurt
2013. március 01. 09:14

D-vitamin, csontsűrűség, csontritkulás, tej

A csípőt erősíti a tej és a joghurt
Más-más erősíti a csípőcsontot és a gerincet. Ha a csontok egészségéről van szó, a tejtermékek közül sem mindegy, melyiket választjuk, nem mindegyik rendelkezik ugyanis egyformán jótékony hatással. A bostoni Öregedéskutató Intézet szakemberei arra a megállapításra jutottak, hogy a csípő csontsűrűségének növelésére legjobb, ha tejet és joghurtot fogyasztunk, a gerinc erősítésére azonban már nem biztos, hogy ezek a legjobb választások.
A csípőt erősíti a tej és a joghurt
A vizsgálat során a kutatók több mint 3200, huszonhat és nyolcvanöt év közötti férfit és nőt követtek nyomon, akik valamennyien kitöltöttek egy kérdőívet, melyben arról kellett számot adniuk, milyen gyakorisággal fogyasztanak bizonyos ételeket, de emellett arról is kikérdezték őket, dohányoznak-e, szednek-e kalciumot vagy D-vitamint, mozognak-e rendszeresen, illetve nők esetében arra is kitért a felmérés, beléptek-e már a változókorba.
 
Az amerikaiak közül nagyjából 44 millióan szenvednek csontritkulásban, amit az alacsony csontsűrűség okoz, és hatására megemelkedik a csonttörések (különösen a csípő, a gerinc és a csukló törésének) kockázata. A tanulmány 12 éve alatt 43 csípőtörés fordult elő a vizsgált alanyok körében, és mivel ez a szám elég alacsony, arra sem elég, hogy kellő konklúziót vonjanak le belőle a szakemberek arra nézve, vajon a tejtermékek mennyire befolyásolták a törések mértékét. Azt azonban ennyi adat alapján is leszűrték a kutatók, hogy a csípő alsó csontjának sűrűségére pozitívan hatottak a különféle krémes tejtermékek, például a fagylalt, a tejföl, a krémsajtok vagy a tejszín. 
Az Archives of Osteoporosis című lapban megjelent tanulmányt készítő Shivani Sahni elmondta, hogy a tejszín különbözik a többi tejterméktől abban, hogy magasabb a szaturált zsírtartalma, ám kevesebb benne a kalcium, a fehérje és a D-vitamin. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy sem a kemény, sem a lágy sajtok nem növelték a csontsűrűséget a csípőben vagy a gerincben. 
 
A kutatók egy kisebb méretű, 2700 felnőtt bevonásával készült vizsgálatot is elvégeztek, amely során arra a következtetésre jutottak, hogy aki napi 2,6 adagnyi tejet, joghurtot vagy sajtot fogyasztott, annak mind a csípőjében, mind a gerincében nagyobb csontsűrűség volt mérhető. Sashi úgy véli, a kutatások alapján kijelenthető, hogy a tejtermékekben található különféle tápanyagok - azaz a fehérje, a kalcium és a D-vitamin - együtt sokkal pozitívabban hatnak a csontok egészségére, mint külön-külön bármelyik.
 
Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK