Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 100 ezer halál hamisított orvosság miatt
2013. augusztus 05. 08:26

gyógyszer, hamisítás

100 ezer halál hamisított orvosság miatt
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fekete földrészen évente csaknem 100 ezren halnak meg azért, mert – anélkül, hogy tudnának róla – hamisított orvosságot szednek be.
100 ezer halál hamisított orvosság miatt

Az algériai Le Tribune úgy látja, hogy globális szinten legalább egymilliárd dollár származik hamisított gyógyszerek gyártásából és forgalmazásából, amely nagyon elterjedt Afrikában, ahol a patikában történő vásárlás felér egy orosz rulettel. Az Egészségügyi Világszervezet adatai arról tanúskodnak, hogy a kontinens, továbbá Ázsia és Latin-Amerika bizonyos körzeteiben az eladott orvosságok több mint 30 százaléka hamis.

Egy szakértő szerint emellett legalább ekkora problémát okoznak a rossz minőségű gyógyszerek. Így a kínai, de részben indiai cégek által gyártott készítmények minősége sokszor bizonytalan, nem megfelelő, mert ezekben az üzemekben nincsen minőség-ellenőrzés. A gyógyításra alkalmatlan hamis gyógyszerek elterjedésének következménye, hogy elszaporodnak a rezisztens törzsek olyan betegségek esetében, mint például a tuberkolózis.

Az egyik szakújság arról számolt be, hogy laboratóriumokban világszerte több mint 700 mintát elemeztek és ezek 9 százalékánál az derült ki, hogy nem alkalmasak a tüdővész gyógyítására. Afrikában ez az arány 16 százalék volt, vagyis hat tablettából egy hatástalannak bizonyult. A WHO szakértője szerint a gyógyszerek hamisítása, illetve a nem megfelelő minőségű gyógyszerek előállítása nem csak hogy bűncselekmény, hanem emberölésként illetve annak kísérleteként is lehetne minősíteni. Ennek ellenére a büntetések meglehetősen csekélyek, ami nem riasztja el a tetteseket a további hamisítási cselekményektől.

Nemrégiben a Vámügyi Világszervezettel 16 kelet- és nyugat-afrikai tengeri kikötőben tartottak razziát és több mint 82 millió doboz (!) illegális gyógyszert foglaltak le. A lefoglalt köhögés és élősködők elleni szerek, továbbá antibiotikumok és fogamzásgátlók értéke 40 millió dollár volt. A hamis gyógyszerek elterjedésének  fő oka a hatóságok felkészületlensége, a megfelelő személyzet hiánya és a korrupció. Sokat kellene tenni azért, hogy az egyes államokban megfelelően szabályozzák a gyógyszerek előállítását, tárolását és kereskedelmét.

Az egységes engedélyezési-törzskönyvezési rendszer kialakítása érdekében a WHO listát bocsátott az egyes országok rendelkezésére az engedélyezett gyógyszerekről. Afrikában sűrűn előfordul, hogy az utcán, piacokon, bármiféle kísérő dokumentum nélkül árulnak készítményeket. Nyugat-Afrikában az egészségügyi hatóságok, valamint a rendőrség, a WHO és az Interpol  együttműködve próbálják meg visszaszorítani a hamis gyógyszereket forgalmazó nemzetközi hálózatokat, közli a HENT hírlevele.

Forrás: medicalonline.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK