Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Sütikkel is fogyhatsz
2013. május 06. 10:11

édesség, desszert, fogyás, fogyókúra, diéta

Sütikkel is fogyhatsz
Édesszájú vagy és nem szívesen mondanál le az ebéd utáni desszertről? Ha diétázol az alábbi sütikből még egy szeletet ehetsz. A joghurtosból akár kettőt is! Íme a süti diéta.
Sütikkel is fogyhatsz

Joghurtos szilvás pite

Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg liszt, 0,7 dl meleg tej, 4 dkg lágy vaj, 1/2 csomag szárított élesztő, teáskanál cukor, csipet só, illetve 1/2 kiló szilva (lehet jól lecsorgatott, kimagozott kompót vagy beáztatott aszalt szilva, de mélyhűtött is), egy pohár (15 dkg) joghurt, 1 egész tojás, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj

Dolgozd össze az átszitált lisztet a kockákra vágott vajjal, sóval, élesztővel, cukorral és a tejjel. Ha már szép sima, takard le, és meleg helyen hagyd állni egy órányit.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (a légkeverésest 160-ra állítsd). Szórd meg liszttel a gyúródeszkát, és óvatosan nyújtsd körlakúra a tésztát – a 26 cm átmérőjű formához úgy 28-29 centire. Simítsd a formába a tésztát úgy, hogy a szélén maradjon pereme. Ezután „ültesd” bele a lecsorgatott gyümölcsöt. Ha nedvesnek találod, forgasd össze kevés grízzel, és utána rakd a tésztára. Keverd el a joghurtot a tojással, a vaníliás cukorral és csipet fahéjjal, öntsd a gyümölcsre. Told a sütőbe fél órára. Kihűlve szeleteld fel. 110 kcal/szelet.

Természetesen készítheted pitének is – hosszúkás, magas szélű tepsiben. Ilyenkor is ügyelj azonban arra, hogy hagyj elegendő magas szélt a tésztából, hogy ne tudjon szétfolyni, odaégni a joghurtos szotty... Kínálhatod joghurtos tejszínnel. Ehhez verj föl 2 dl tejszínt késhegynyi vaníliás cukorral, majd óvatosan forgass bele 1 pohár natúr joghurtot.

Őszibarackos túrós rétes

Hozzávalók (12 szelethez): a tésztához: csipet só, 12,5 dkg liszt, pontosan evőkanál napraforgó olaj, 1 tojás. A töltelékhez: 1/2 kg étkezési túró, 25 dkg zsíros túró, 1 tojás, 7,5 dkg cukor, csomag vaníliás cukor, teáskanál citromlé, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg lecsöpögtetett konzerv őszibarack.

A tészta hozzávalóit dolgozd össze 1/2 dl kézmeleg vízzel. Tedd frissen tartó fóliába, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni jó 2 órán át.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (a légkeveréseset 200-ra). Törd át szitán a túrót, keverd bele a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a héját. Vágd kisebb kockára a lecsurgatott gyümölcsöt, és forgasd a túróba. Lisztezz be egy tiszta abroszt, és kezd el nyújtani rajta a tésztát.

A végén a kezedet aládugva, a kézfejeddel is húzhatod. Vigyázz, nehogy kiszakítsd! Majd óvatosan oszd el rajta a tölteléket úgy, hogy a tésztán körbe hagyj 2 centis szabad csíkot. Ezután a terítő segítségével göngyöld föl a rétest, majd tedd sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe. A tetejét kend meg vékonyan olajjal vagy tejföllel. Tedd a forró sütőbe, és süsd kb. 40 percig. Ha nagyon sülne, tegyél a tetejére alufóliát. Ha kivetted, hagyd állni úgy 1/4 órát, majd éles késsel szeleteld. Kevés porcukorral meghintheted tálalás előtt. 147 kcal/szelet

Meggyes kocka

Hozzávalók (20 darabhoz): 1/2 kg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg cukor, teáskanál só, 1 kg lecsorgatott kimagozott meggy (mélyhűtött, vagy kompót), 6 evőkanál napraforgó olaj
 
Szitáld egy tálba a lisztet, a közepébe csinálj egy mélyedést. Melegítsd fel a tejet, morzsold bele az élesztőt, és tegyél bele kevés cukrot. Öntsd a mélyedésbe, szórd bele a sót és 5 dkg cukrot. A szélére húzz rá kevés lisztet, takard le, és hagyd állni kb. 15 percet. Ekkor dolgozd össze a tésztát kézi dagasztógéppel, majd hagyd 20-30 percet kelni. Ekkor gyúrd át gyorsan a tésztát, és hagyd 20 percet kelni.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (a légkeveréseset 160-ra). Tegyél sütőpapírt egy nagy tepsibe. Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy 15 centivel túllógjon a tepsin. Szórd meg liszttel a tészta tetejét, tekerd föl sodrófára, és annak segítségével fektesd a sütőpapírra. Ekkor oszd el rajta a gyümölcs 3/4-ét, szórd meg 2,5 dkg cukorral, és locsold meg 3 evőkanál olajjal. Hajtsd rá a túllógó tésztát. Tedd a tetejére a maradék gyümölcsöt, és szórd meg a maradék cukorral. Locsold meg a maradék olajjal és told a sütőbe. 20 perc után csökkentsd a hőt 160 (illetve 140) fokra, és még 15 percig hagyd benn, hogy megbarnuljon. Ekkor fedjd le alufóliával, és süsd további 10 percig. 195 kcal/szelet

Fogyi-tippek
1. Még kalóriaszegényebb lehet a sütemény, ha a cukrot kiváltod folyékony, sütéshez is való édesítőszerrel.
2. Aki fogyni akar, az persze ne (v)egyen a tejszínből. Ezek a sütemények (főleg frissen) nem szárazak.
3. Készíthetsz rájuk öntetet cukor nélkül, csak gyümölcs(velő)ből – kevés vízzel forrald föl, és főzd lekvár sűrűségűre.
4. A rétes tetejéről is elhagyhatod a porcukrot. Pirítsd meg zsiradék nélkül a mandulaforgácsot, és tálaláskor azt szórd a tetejére.

Forrás: kiskegyed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!



További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK