Joghurtos szilvás pite
Hozzávalók (12 szelethez): 15 dkg liszt, 0,7 dl meleg tej, 4 dkg lágy vaj, 1/2 csomag szárított élesztő, teáskanál cukor, csipet só, illetve 1/2 kiló szilva (lehet jól lecsorgatott, kimagozott kompót vagy beáztatott aszalt szilva, de mélyhűtött is), egy pohár (15 dkg) joghurt, 1 egész tojás, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj
Dolgozd össze az átszitált lisztet a kockákra vágott vajjal, sóval, élesztővel, cukorral és a tejjel. Ha már szép sima, takard le, és meleg helyen hagyd állni egy órányit.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (a légkeverésest 160-ra állítsd). Szórd meg liszttel a gyúródeszkát, és óvatosan nyújtsd körlakúra a tésztát – a 26 cm átmérőjű formához úgy 28-29 centire. Simítsd a formába a tésztát úgy, hogy a szélén maradjon pereme. Ezután „ültesd” bele a lecsorgatott gyümölcsöt. Ha nedvesnek találod, forgasd össze kevés grízzel, és utána rakd a tésztára. Keverd el a joghurtot a tojással, a vaníliás cukorral és csipet fahéjjal, öntsd a gyümölcsre. Told a sütőbe fél órára. Kihűlve szeleteld fel. 110 kcal/szelet.
Természetesen készítheted pitének is – hosszúkás, magas szélű tepsiben. Ilyenkor is ügyelj azonban arra, hogy hagyj elegendő magas szélt a tésztából, hogy ne tudjon szétfolyni, odaégni a joghurtos szotty... Kínálhatod joghurtos tejszínnel. Ehhez verj föl 2 dl tejszínt késhegynyi vaníliás cukorral, majd óvatosan forgass bele 1 pohár natúr joghurtot.
Őszibarackos túrós rétes
Hozzávalók (12 szelethez): a tésztához: csipet só, 12,5 dkg liszt, pontosan evőkanál napraforgó olaj, 1 tojás. A töltelékhez: 1/2 kg étkezési túró, 25 dkg zsíros túró, 1 tojás, 7,5 dkg cukor, csomag vaníliás cukor, teáskanál citromlé, 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, 40 dkg lecsöpögtetett konzerv őszibarack.
A tészta hozzávalóit dolgozd össze 1/2 dl kézmeleg vízzel. Tedd frissen tartó fóliába, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni jó 2 órán át.
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra (a légkeveréseset 200-ra). Törd át szitán a túrót, keverd bele a tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a héját. Vágd kisebb kockára a lecsurgatott gyümölcsöt, és forgasd a túróba. Lisztezz be egy tiszta abroszt, és kezd el nyújtani rajta a tésztát.
A végén a kezedet aládugva, a kézfejeddel is húzhatod. Vigyázz, nehogy kiszakítsd! Majd óvatosan oszd el rajta a tölteléket úgy, hogy a tésztán körbe hagyj 2 centis szabad csíkot. Ezután a terítő segítségével göngyöld föl a rétest, majd tedd sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe. A tetejét kend meg vékonyan olajjal vagy tejföllel. Tedd a forró sütőbe, és süsd kb. 40 percig. Ha nagyon sülne, tegyél a tetejére alufóliát. Ha kivetted, hagyd állni úgy 1/4 órát, majd éles késsel szeleteld. Kevés porcukorral meghintheted tálalás előtt. 147 kcal/szelet
Meggyes kocka
Hozzávalók (20 darabhoz): 1/2 kg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 10 dkg cukor, teáskanál só, 1 kg lecsorgatott kimagozott meggy (mélyhűtött, vagy kompót), 6 evőkanál napraforgó olaj
Szitáld egy tálba a lisztet, a közepébe csinálj egy mélyedést. Melegítsd fel a tejet, morzsold bele az élesztőt, és tegyél bele kevés cukrot. Öntsd a mélyedésbe, szórd bele a sót és 5 dkg cukrot. A szélére húzz rá kevés lisztet, takard le, és hagyd állni kb. 15 percet. Ekkor dolgozd össze a tésztát kézi dagasztógéppel, majd hagyd 20-30 percet kelni. Ekkor gyúrd át gyorsan a tésztát, és hagyd 20 percet kelni.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra (a légkeveréseset 160-ra). Tegyél sütőpapírt egy nagy tepsibe. Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy 15 centivel túllógjon a tepsin. Szórd meg liszttel a tészta tetejét, tekerd föl sodrófára, és annak segítségével fektesd a sütőpapírra. Ekkor oszd el rajta a gyümölcs 3/4-ét, szórd meg 2,5 dkg cukorral, és locsold meg 3 evőkanál olajjal. Hajtsd rá a túllógó tésztát. Tedd a tetejére a maradék gyümölcsöt, és szórd meg a maradék cukorral. Locsold meg a maradék olajjal és told a sütőbe. 20 perc után csökkentsd a hőt 160 (illetve 140) fokra, és még 15 percig hagyd benn, hogy megbarnuljon. Ekkor fedjd le alufóliával, és süsd további 10 percig. 195 kcal/szelet
Fogyi-tippek
1. Még kalóriaszegényebb lehet a sütemény, ha a cukrot kiváltod folyékony, sütéshez is való édesítőszerrel.
2. Aki fogyni akar, az persze ne (v)egyen a tejszínből. Ezek a sütemények (főleg frissen) nem szárazak.
3. Készíthetsz rájuk öntetet cukor nélkül, csak gyümölcs(velő)ből – kevés vízzel forrald föl, és főzd lekvár sűrűségűre.
4. A rétes tetejéről is elhagyhatod a porcukrot. Pirítsd meg zsiradék nélkül a mandulaforgácsot, és tálaláskor azt szórd a tetejére.